02.10.2020 00:20
для всіх
4860
    
  - | -  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Електродвигуни. Електровимірювальні прилади. Гучномовець

Електродвигуни. Електровимірювальні прилади. Гучномовець 9 клас

Мета онлайн уроку: сформувати знання під час очного або дистанційного навчання про електродвигуни як пристрої для перетворення електричної енергії на механічну, про роботу гучномовця та електровимірювальних приладів

Усі магнітні явища я звів до електричних дій.
А. Ампер

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Розпочнемо з цікавого відео. На сьогоднішньому уроці ми дізнаємося ще більше про різноманітні прилади, які побудовані на дії магнітного поля.

PlayVideo YouTube


Тепер пригадуємо пройдені теми. Це також допоможе краще пізнати новий матеріал. При дистанційному навчанні відповідаємо на питання письмово.

Фронтальне опитування

1. Що таке магнітне поле?

2. Що таке сила Ампера? Яка формула для її обчислення?

3. Як знайти напрям сили Ампера?

4. Пригадайте правило свердлика та правило правої руки.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Електродвигуни. Електровимірювальні прилади. Гучномовець»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Електромагніти Електродвигуни. Електровимірювальні прилади. Гучномовець» §7 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: генератор і динамо-машина.

При дистанційному навчанні розпочати урок варто з пояснювального відео.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Електродвигуни

Унаслідок дії сил Ампера рамка зі струмом може обертатися в магнітному полі. Це явище використовують у роботі електродвигунів. Щоб забезпечити обертання рамки в одному напрямку, застосовують колектор.

Рамка зі струмом

Електричний двигун — це пристрій, у якому електрична енергія перетворюється на механічну.

Пристрій, який автоматично змінює напрямок струму в рамці, називають колектором.

Принцип дії колектора

Модель електродвигуна постійного струму

Модель електродвигуна постійного струму

1 — ротор (рухома частина); 2 — статор (нерухома частина); 3 — обмотка статора; 4 — колектор.

Ротор

Статор

А ось шасі електрокара Tesla з електродвигунами.

Tesla

ККД електричний двигунів досить високий — сягає 98%.

Слайд 4

Електровимірювальні прилади

Гальванометри, амперметри і вольтметри — це вимірювальні прилади магнітоелектричної системи. Їхня дія ґрунтується на повертанні рамки зі струмом у магнітному полі постійного магніту.

Схема електровимірювального приладу

1 — постійний нерухомий магніт; 2 — спіральні пружини; 3 — півосі; 4 — рамка, жорстко закріплена на півосях; 5 — нерухоме осердя; 6 — стрілка; 7 — шкала.

Будова електровимірювального приладу

Слайд 5

Гучномовець

Ще одним прикладом застосування сил Ампера є електродинамічний гучномовець, дія якого ґрунтується на втягуванні котушки зі струмом у магнітне поле кільцевого магніту.

Електродинамічний гучномовець (динамік) — це пристрій, який перетворює електричний сигнал на чутний звук.

Гучномовець

1 — звукова котушка; 2 — дифузор; 3 — постійний кільцевий магніт; 4 — керн; 5 — фланці.

Будова гучномовця

Слайд 6

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест онлайн уроку «Електродвигуни. Електровимірювальні прилади. Гучномовець», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.

Тест "Електродвигуни. Електровимірювальні прилади. Гучномовець"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Електродвигуни. Електровимірювальні прилади. Гучномовець" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 7

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Електродвигуни. Електровимірювальні прилади. Гучномовець», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, підготувати презентацію або реферат на тему «Майбутнє за електромобілями».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!