12.02.2021 09:45
для всіх
6411
    
  23 | 24  
 © Поліанна М

Заземлення побутових електроприладів

Заземлення побутових електроприладів

Заземлення побутової техніки часом розглядається користувачем, як зайва обережність. Але це відбувається до тих пір, поки його не вдарить струмом від дотику, наприклад, до пральної машини або бойлеру. Але ж така ситуація стає передвісником серйозних проблем в домашній електромережі.

Що таке заземлення і для чого воно потрібне?

Під заземленням розуміється з`єднання електричної системи будинку або квартири з заземлювальним провідником, який постійно контактує з землею. За рахунок нього виконується відведення небезпечного струму з її елементів, наприклад, металевих корпусів та каркасів різної електротехніки.

Заземлення потрібно робити для того, щоб захистити користувача від ураження електрострумом при несправності побутової техніки або випадкового доторкання до неізольованих проводів, а також забезпечити безпечну і коректну роботу самих приладів.

Більшість випадків ураження електричним струмом відбувається через одночасне торкання електроприладу, що має пошкодження ізоляції та заземленого предмету, наприклад, радіатора, водопровідної труби тощо.

Які побутові прилади необхідно заземлювати?

Металевий корпус будь-якого незаземленого електроприладу потенційно небезпечний. Тому заземлювати потрібно всі споживачі електричного струму в будинку зі струмопровідним корпусом, що мають I клас захисту. До них відносяться персональні комп`ютери, бойлери, холодильники, посудомийні і пральні машини та інша потужна побутова техніка.

Особливої увагу варто приділити заземленню такої техніки, як бойлери, пральні та посудомийні машини, які мають прямий контакт з водою. Вода є діелектриком, але через домішки дуже добре проводить електрику.

Наприклад, в разі протікання води в бойлері (без вбудованого УЗО) на його корпусі може з`явитися напруга, і при торканні до нього користувача вдарить струмом. Корпус працюючої пральної машини в вологому приміщенні також може опинитися під напругою, навіть при повній справності приладу, за умови, що вода все ж «добереться» до джерела напруги – розеток або неізольованих клемних контактів усередині приладу.

Варильна панель, електроплита теж матимуть більшу ймовірність витоку струму. Проблеми з цим пристроєм можуть виникнути, якщо його корпус металевий, фазний провід перебитий і торкається корпусу, а заземлення немає.

При створенні в будинку обігріву водопроводу або теплої підлоги через несправність ізоляції кабелю у користувачів є можливість отримати удар струмом в місцях, де розлита вода. Дуже ризикованим буде знаходження в приміщеннях з підвищеною вологістю без заземлення електроприладів, наприклад, в лазнях і саунах.

Тому система заземлення побутових приладів обов`язково повинна бути включена в електропроводку будь-якого приватного будинку або квартири.

Варто звернути увагу, що побутові прилади, у яких корпус виконаний з непровідних матеріалів (II клас захисту), наприклад, пилососи, фени та електроінструменти, можна не заземлювати і можна підключати в будь-яку розетку. Хоча більшість сучасних пилососів та електроприладів все ж мають провід для заземлення. Тому, якщо можливість заземлення в електроприладі є, цим варто скористатися.

Підключення заземлення до електроприладів

Для заземлення побутових приладів (за умови, що є зовнішній контур заземлення) буде потрібно кабель з трьома проводами, промаркованими різним кольором (нульовий – синій (N), фазний – коричневий (або білий, чорний, колір фази в цілому не нормований) (L) і заземлення (PE) – жовто-зелений). Ці дроти простягаються від електрощита до трьохконтактних розеток або безпосередньо до електроприладів. При цьому дріт заземлення приєднується до відповідної шини в щиті.

У приватному будинку, в залежності від системи заземлення, електромережа, як правило, має власний зовнішній контур заземлення. Він складається з групи електродів, з`єднаних один з одним і змонтованих навколо будівлі по його контуру. Якщо ж такого контуру немає, то необхідно запросити фахівців для його монтажу.

Як говорилося вище, всі сучасні електроприлади I класу захисту, у яких можливий пробій струму на зовнішню частину корпусу, (наприклад, водонагрівачі, електроплити, духовки і пральні машини) мають євровилку з контактом заземлення, яка повинна підключатися до трьохконтактної розетки. Якщо провід необхідно підключити до приладу від електрощита безпосередньо, наприклад, до стабілізатора напруги або ІБП, то для цього на їх корпусі передбачена спеціальна колодка з клемою заземлення.

Виробники побутової техніки припускають, що їх вироби, що мають євровилку з трьома контактами, користувачі будуть підключати саме до трьоххпровідної мережі. Однак сьогодні в нашій країні ще в багатьох будинках і на дачних ділянках зустрічаються системи з двопровідними мережами. Як бути в таких випадках?

У таких випадках для створення надійної захисної системи, наприклад, в дачному будинку, краще змонтувати власний контур заземлення. І далі прокладати окремий заземлення PE-провід з подальшим його підключенням до розеток і навантаження.

При відсутності клеми заземлення в багатоквартирному будинку, самостійний монтаж контуру не допускається, так як в землі поруч з об`єктом, як правило, буде знаходитися велика кількість комунікацій. В даному випадку слід викликати спеціаліста, який пояснить подальші кроки. Але заземлення повинно бути у кожному домі.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!