07.10.2020 00:16
для всіх
5325
    
  4 | 5  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Досліди Фарадея. Явище електромагнітної індукції. Індукційний електричний струм

Досліди Фарадея. Явище електромагнітної індукції. Індукційний електричний струм 9 клас

Мета онлайн уроку: сформувати знання під час очного або дистанційного навчання про явище електромагнітної індукції, поняття індукційного струму та умови його виникнення

Ніколи з часів Г. Галілея світ не бачив стільки вражаючих і різносторонніх відкриттів, що вийшли з однієї голови, і навряд чи скоро побачить другого Фарадея.
О. Столєтов

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдіть інтерактивний тест з попереднього уроку «Електродвигуни. Електровимірювальні прилади. Гучномовець», щоб пригадати пройдену тему.

Тест "Електродвигуни. Електровимірювальні прилади. Гучномовець"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Електродвигуни. Електровимірювальні прилади. Гучномовець" для очного та дистанційного навчання.


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Досліди, які ми вивчили, показали, як електричний струм створює магнітне поле. А чи можна зробити навпаки, за допомогою магнітного поля отримати електричний струм?
  • Відгукнутись

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Досліди Фарадея. Явище електромагнітної індукції. Індукційний електричний струм»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Досліди Фарадея. Явище електромагнітної індукції. Індукційний електричний струм» §8 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: генератор і динамо-машина, правило Ленца.

Але сам урок варто розпочати з пояснювального відео по даній темі.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Досліди Фарадея

Майкл Фарадей (1791–1867)

Майкл Фарадей

У замкненому провідному контурі вразі зміни кількості ліній магнітної індукції, що пронизують контур, виникає електричний струм. Такий струм називають індукційним, а явище виникнення струму — електромагнітною індукцією.

Слайд 4

Причини виникнення індукційного струму

Перша причина виникнення індукційного струму в провідному контурі, який рухається в магнітному полі, полягає в дії магнітного поля на рухому заряджену частинку.

Друга з причин виникнення індукційного струму полягає в тому, що змінне магнітне поле завжди супроводжується виникненням у навколишньому просторі електричного поля. Електричне поле діє на вільні заряджені частинки в провіднику, і ті починають рухатися напрямлено — виникає індукційний струм.

Індукційний струм

Слайд 5

Визначаємо напрямок індукційного струму

Досліди свідчать:

1) якщо магніт наближати до котушки, то котушка буде відштовхуватися від магніту;

2) якщо магніт віддаляти від котушки, то котушка притягуватиметься до магніту.

Це означає:

1) якщо кількість ліній магнітної індукції, що пронизують котушку, збільшується (магнітне поле всередині котушки посилюється), то в ній виникає індукційний струм такого напрямку, що котушка буде обернена до магніту однойменним полюсом;

Кількість ліній магнітної індукції збільшується

2)якщо кількість ліній магнітної індукції, що пронизують котушку, зменшується, то в котушці виникає індукційний струм такого напрямку, що котушка буде обернена до магніту різнойменним полюсом.

Кількість ліній магнітної індукції зменшується

Слайд 6

Генератор

Електромеханічний генератор — пристрій, в якому механічна енергія перетворюється на електричну.

Електромеханічний генератор

Схема будови електромеханічного генератора

Схема будови генератора

1 — статор; 2 — обмотка статора; 3 — ротор (якір); 4 — обмотка ротора.

Слайд 7

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест онлайн уроку «Досліди Фарадея. Явище електромагнітної індукції. Індукційний електричний струм», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.

Тест "Досліди Фарадея. Явище електромагнітної індукції. Індукційний електричний струм"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Досліди Фарадея. Явище електромагнітної індукції. Індукційний електричний струм" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 8

Розв’язування задач

Аналізуємо уважно задачу з п. 5 параграфа на ст. 43-44.

Задача. Індукційний струм

Слайд 9

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Досліди Фарадея. Явище електромагнітної індукції. Індукційний електричний струм», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 8, завдання 3 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Також підготуйтесь до Лабораторної роботи №2 «Спостереження явища електромагнітної індукції» на ст. 45-47.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!