16.10.2020 20:39
для всіх
3975
    
  6 | 8  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Світлові явища. Джерела та приймачі світла. Швидкість поширення світла

Світлові явища. Джерела та приймачі світла. Швидкість поширення світла 9 клас

Мета онлайн уроку: сформувати знання під час очного або дистанційного навчання про світлові явище, джерела та приймачі світла

До кінця життя я буду думати про те, що таке світло.
А. Ейнштейн

Слайд 1

Актуалізація опорних знань


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Що ви пам’ятаєте про світлові явища з уроків природознавства за 5 клас?
  • Відгукнутись

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Світлові явища. Джерела та приймачі світла. Швидкість поширення світла»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Світлові явища. Джерела та приймачі світла. Швидкість поширення світла» §9 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

При дистанційному навчанні розпочати урок варто з пояснювального відео.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Джерела світла

Джерела світла — це фізичні тіла, частинки (атоми, молекули, йони) яких випромінюють світло. Джерела світла бувають природні й штучні; теплові й люмінесцентні; точкові й протяжні.

Джерела світла

Природне джерело світла

Штучне джерело світла

Теплове джерело світла

Люмінесцентне джерело світла

Джерело світла, яке випромінює світло однаково в усіх напрямках і розмірами якого, зважаючи на відстань до місця спостереження, можна знехтувати, називають точковим джерелом світла.

Джерела світла, що не є точковими, називають протяжними джерелами світла.

Точкове джерело світла

Протяжне джерело світла

Приймачі світла — це пристрої, які змінюють свої властивості через дію світла та за допомогою яких можна виявити світлове випромінювання.

Природний приймач світла

Штучний приймач світла

Слайд 4

Швидкість поширення світла

Світло поширюється в просторі зі скінченною швидкістю. Швидкість поширення світла у вакуумі приблизно становить:

Швидкість світла

Слайд 5

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест онлайн уроку «Світлові явища. Джерела та приймачі світла. Швидкість поширення світла», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.

Тест "Світлові явища. Джерела та приймачі світла. Швидкість поширення світла"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Світлові явища. Джерела та приймачі світла. Швидкість поширення світла" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 6

Розв’язування задач

Задача 5 з вправи 9 (за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий»)

Однією з одиниць довжини, яку застосовують в астрономії, є світловий рік. Скільки метрів становить світловий рік, якщо він дорівнює відстані, яку долає за один рік світло у вакуумі?

Слайд 7

На завершення цікаве відео для допитливих «Чи можна рухатися швидше, ніж світло»

PlayVideo YouTube

Слайд 8

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Світлові явища. Джерела та приймачі світла. Швидкість поширення світла», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 9, завдання 1, 2, 3 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!