Тест "Світлові явища. Джерела та приймачі світла. Швидкість поширення світла"
Слайд 2
Тепер поглянемо на ще один малюнок уроку та проаналізуємо подане світлове явище.
Слайд 3
Вивчення нового матеріалу «Світловий промінь і світловий пучок. Закон прямолінійного поширення світла. Сонячне та місячне затемнення»
Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Світловий промінь і світловий пучок. Закон прямолінійного поширення світла. Сонячне та місячне затемнення» §10 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».
Розпочати варто з пояснювального відео по темі
Слайд 4
Світловий промінь та світловий пучок
Світловий промінь — це лінія, що вказує напрямок поширення енергії світла. Світлові промені використовують для схематичного зображення світлових пучків.
Світловий пучок — це сукупність світлових променів.
Слайд 5
Закон прямолінійного поширення світла
У прозорому однорідному середовищі світло поширюється прямолінійно.
Повна тінь — це область простору, в яку не потрапляє світло від джерела.
Півтінь — це область простору, освітлена деякими з наявних точкових джерел світла або частиною протяжного джерела.
Слайд 6
Сонячне та місячне затемнення
Під час сонячних і місячних затемнень спостерігається утворення тіні й півтіні в космічних масштабах.
Для кращого розуміння природи утворення сонячних та місячних затемнень, подивіться пізнавальне відео по даній темі.
Слайд 7
Закріплення набутих знань
Пройдіть інтерактивний тест онлайн уроку «Світловий промінь і світловий пучок. Закон прямолінійного поширення світла. Сонячне та місячне затемнення», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.
Тест "Світловий промінь і світловий пучок. Закон прямолінійного поширення світла. Сонячне та місячне затемнення"
Слайд 8
Розв’язування задач
При дистанційному навчанні, усі задачі опрацьовуємо письмово в робочих зошитах.
Спочатку аналізуємо уважно задачу з п. 4 параграфа на ст. 64.
Задача 1
У сонячний день довжина тіні від вертикально поставленої метрової лінійки дорівнює 24 см, а довжина тіні від дерева — 3, 6 м. Визначте висоту дерева.
Слайд 9
Задача 2
Чи бачимо ми світло від джерела, перебуваючи в області повної тіні? півтіні? Яким, на вашу думку, буде контур півтіні (чітким чи розмитим), якщо предмет освітлювати двома точковими джерелами світла.
Слайд 10
На останок відволічемося на хвилинку та поекспериментуємо з тінню.
Слайд 11
Домашнє завдання
Вправи до онлайн уроку «Світловий промінь і світловий пучок. Закон прямолінійного поширення світла», які вкаже ваш учитель фізики.
Наприклад, придумайте задачу про світлове явище та розв’яжіть її.
Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":