29.10.2020 16:17
для всіх
3178
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Розв’язування задач з теми: Закон прямолінійного поширення світла

Розв’язування задач з теми: Закон прямолінійного поширення світла 9 клас

Мета онлайн уроку: закріпити знання під час очного або дистанційного навчання з теми «Закон прямолінійного поширення світла»; продовжити формування вмінь і навичок учнів розв’язувати фізичні задачі, застосовуючи набуті знання

Існує достатньо світла для тих, хто хоче бачити, і достатньо темряви для тих, хто не хоче.
Б. Паскаль

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдіть інтерактивний тест з попереднього уроку, щоб пригадати пройдену тему. Це допоможе справитися з усіма поданими завданнями.

Тест "Світловий промінь і світловий пучок. Закон прямолінійного поширення світла. Сонячне та місячне затемнення"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Світловий промінь і світловий пучок. Закон прямолінійного поширення світла. Сонячне та місячне затемнення" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 2

Застосування набутих знань по темі «Закон прямолінійного поширення світла»

Опрацьовуємо задачі в робочих зошитах. Якщо щось не виходить, значить треба повторити пройдений урок «Закон прямолінійного поширення світла».

Розпочати варто з пояснювального відео по даній темі

PlayVideo YouTube

Якісні задачі

Задача 1.

Побудуйте тіні на екрані від точкового джерела світла.

Задача про тіні

Слайд 3

Задача 2.

Побудуйте тінь та півтінь на екрані від протяжного джерела світла.

Задача. Побудуйте тінь та півтінь

Слайд 4

Задача 3.

Побудуйте світлові промені на екрані від двох точкових джерел світла. Де буде тінь, а де півтінь? Зафарбуйте різними кольорами.

Задача про два джерела світла та промені

Слайд 5

Кількісні задачі

Задача 4.

Давайте ввімкнемо світло (в класі або вдома, якщо навчання дистанційне) та спробуємо визначити висоту стелі, на якій знаходиться світильник, вимірявши відстань від перпендикуляра до учня, який стоїть на певній віддалі від світильника, та знаючи його ріст і довжину тіні.

Підказка: задача дуже подібна до задачі з §10 п. 4 підручника.

Слайд 6

Задача 5 (№4 з вправи 10 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий»).

Електрична лампа, що має форму кулі діаметром 6 см, розташована на відстані 1 м від екрана. Визначте, на якій найменшій відстані від екрана слід розмістити тенісну кульку діаметром 40 мм, щоб вона не відкидала тінь на екран, а давала тільки півтінь.

Підказка: знову пригадуємо подібні трикутники з уроків геометрії.

Слайд 7

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Розв’язування задач з теми: Закон прямолінійного поширення світла», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 10, завдання 3, 5 та експериментальне завдання 1 на ст. 66 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Для тих учнів, котрі хочуть висоту оцінку, потрібно за допомогою отриманих знань визначити висоту вашого будинку (або дерева біля нього), визначивши тіні від себе та будинку. Запис робимо, як прийнято для фізичних задач.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!