26.10.2020 19:33
для всіх
4911
    
  - | -  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Гравітаційне поле. Сила тяжіння. Перша космічна швидкість

Гравітаційне поле. Сила тяжіння. Перша космічна швидкість 10 клас

Мета онлайн уроку: розширити уявлення під час очного або дистанційного навчання про взаємодію тіл; формувати знання про всесвітнє тяжіння, дослідне визначення й фізичний зміст гравітаційної сталої, гравітаційні поля та гравітаційні сили як центральні сили

Можна зробити швидко, але погано, а можна – повільно, але добре. Через деякий час всі забудуть, що було швидко, але будуть пам`ятати, що було погано. І навпаки.
С. Корольов

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдіть тест з попереднього уроку «Сила. Маса. Другий і третій закони Ньютона», перед початком вивчення нової теми.

Тест "Сила. Маса. Другий і третій закони Ньютона"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Сила. Маса. Другий і третій закони Ньютона" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 2

Тепер, дізнаємось про відкриття восьмої планети нашої Сонячної системи – Нептун.

PlayVideo YouTube

Ось так, завдяки новим знанням про гравітаційну взаємодію, вдалося знайти планету через математику та фізику.

Слайд 3

Вивчення нового матеріалу «Гравітаційне поле. Сила тяжіння. Перша космічна швидкість»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Гравітаційне поле. Сила тяжіння. Перша космічна швидкість» §11 за підручником «Фізика 10 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Складаємо конспект. Нижче виділені головні означення.

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: гравітаційне поле, прискорення вільного падіння, закон всесвітнього тяжіння.

При дистанційному навчанні, вивчення нової теми варто почати з узагальнюючого відео.

PlayVideo YouTube

Слайд 4

Гравітаційна взаємодія — взаємодія, яка є властивою всім тілам у Всесвіті та виявляється в їхньому взаємному притяганні одне до одного.

Гравітаційна взаємодія здійснюється за допомогою гравітаційного поля, яке існує навколо будь-якого тіла: зорí, планети, людини, молекули тощо.

Взаємодії

Слайд 5

Закон всесвітнього тяжіння: будь-які два тіла притягуються одне до одного із силою, яка прямо пропорційна добутку мас цих тіл і обернено пропорційна квадрату відстані між ними:

Закон всесвітнього тяжіння

де G — гравітаційна стала (коефіцієнт пропорційності, однаковий для всіх тіл у Всесвіті).

Гравітаційна стала

Вперше обчислив гравітаційну сталу Генрі Кавендіш (1731-1810) у 1798 році за допомогою крутильних терезів.

Генрі Кавендіш

Крутильні терези Кавендіша

Слайд 6

Сила тяжіння Fтяж — це сила, з якою Земля (або інше астрономічне тіло) притягує до себе тіла, що перебувають на її поверхні або поблизу неї.

Сила тяжіння

Прискорення вільного падіння

Слайд 7

Рух тіла під дією сили тяжіння

Швидкість, яку необхідно надати об’єкту, щоб він рухався біля планети коловою орбітою, називають першою космічною швидкістю.

Перша космічна швидкість. Формули

7, 9∙103 м/с — перша космічна швидкість поблизу поверхні Землі.

Слайд 8

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест «Гравітаційне поле. Сила тяжіння. Перша космічна швидкість», який складений на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань, щоб остаточно закріпити пройдений матеріал.

Тест "Гравітаційне поле. Сила тяжіння. Перша космічна швидкість"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Гравітаційне поле. Сила тяжіння. Перша космічна швидкість" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 9

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Гравітаційне поле. Сила тяжіння. Перша космічна швидкість», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 11, завдання 3, 4, 7 за підручником «Фізика 10 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


PlayГравітаційне поле. Сила тяжіння. Перша космічна швидкість


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!