10.03.2021 00:00
для всіх
4034
    
  2 | 2  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Закон всесвітнього тяжіння. Сила тяжіння. Прискорення вільного падіння

Закон всесвітнього тяжіння. Сила тяжіння. Прискорення вільного падіння 9 клас

Мета онлайн уроку: формувати знання під час очного або дистанційного навчання про силу тяжіння та силу всесвітнього тяжіння закон всесвітнього тяжіння

Тільки людина чинить опір напрямку гравітації: їй постійно хочеться падати вгору.
Ф. В. Ніцше

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдемо ще раз інтерактивний тест з попереднього уроку «Третій закон Ньютона», щоб перевірити засвоєну тему.

Тест "Третій закон Ньютона"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Третій закон Ньютона" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 2

Фронтальна бесіда

При дистанційному навчанні відповідаємо письмово.

Завдання 1.

Барон Мюнхгаузен твердив, що сам себе витягнув за чуба з болота. Чому це не можливо?

Барон Мюнхгаузен твердив,  що сам себе витягнув за чуба з болота. Чому це не можливо?

Слайд 3

Завдання 2.

Забити цвях у фанерну стіну важко – під час удару фанера гнеться. Але якщо з протилежного боку помістити масивне тіло (наприклад, сокиру), то цвях забити легко. Чому?

Задача про цвях та сокиру

Слайд 4

Вивчення нового матеріалу «Закон всесвітнього тяжіння. Сила тяжіння. Прискорення вільного падіння»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Закон всесвітнього тяжіння. Сила тяжіння. Прискорення вільного падіння» та записуємо головне. §33 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

При дистанційному навчанні розпочати урок варто з пояснювального відео.

PlayVideo YouTube

Слайд 5

Гравітаційна взаємодія

Гравітаційна взаємодія — взаємодія, яка є властивою всім тілам у Всесвіті й виявляється в їхньому взаємному притяганні одне до одного.

Слайд 6

Вперше говорити про тяжіння почав Плутарх. Він писав: «Місяць упав би на Землю як камінь, щойно зникла б сила його польоту».

Плутарх (бл. 46 — бл. 127 рр.)

Плутарх

Далі про це говорили Миколай Коперник, Йоганн Кеплер, Ґалілео Ґалілей, Роберт Гук, який навіть приблизно сформулював закон тяжіння. Однак лише Ісаак Ньютон довів його.

Ісаак Ньютон

Слайд 7

Закон всесвітнього тяжіння:

Між будь-якими двома тілами діють сили гравітаційного притягання, які прямо пропорційні добутку мас цих тіл і обернено пропорційні квадрату відстані між ними.

Закон всесвітнього тяжіння

Гравітаційну сталу вперше виміряв Генрі Кавендіш у 1798 р.

Генрі Кавендіш

Поспостерігаємо за законом всесвітнього тяжіння через відповідну симуляцію.

Слайд 8

Межі застосування закону всесвітнього тяжіння

Формула є точною, якщо:

1) розміри тіл нехтовно малі порівняно з відстанню між ними (тіла можна вважати матеріальними точками);

2) обидва тіла мають кулясту форму та сферичний розподіл речовини;

3) одне з тіл — куля, розміри та маса якої значно більші, ніж розміри та маса другого тіла, яке перебуває на поверхні цієї кулі або на відстані від неї.

Слайд 9

Сила тяжіння Fтяж — сила, з якою Земля (або інше астрономічне тіло) притягує до себе тіла, що перебувають на її поверхні або поблизу неї.

Сила тяжіння

Рух тіла лише під дією сили тяжіння називають вільним падінням.

Прискорення на Землі не скрізь однакове, що зручно спостерігати на другій симуляції.

Слайд 10

Давайте переглянемо відео з дослідом Ньютона, котрий повторив в 1969 р. Ніл Армстронг на Місяці.

PlayVideo YouTube

Слайд 11

Закріплення набутих знань

Пройдемо інтерактивний тест онлайн уроку «Так – Ні».

Тест "Закон всесвітнього тяжіння. Сила тяжіння. Прискорення вільного падіння"

Інтерактивний тест "Так – Ні" до онлайн уроку "Закон всесвітнього тяжіння. Сила тяжіння. Прискорення вільного падіння" під час дистанційного навчання.

Слайд 12

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Закон всесвітнього тяжіння. Сила тяжіння. Прискорення вільного падіння», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 33, завдання 1, 2, 3 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».



2020 р.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!