30.10.2020 18:25
для всіх
5285
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Відбивання світла. Закони відбивання світла. Плоске дзеркало

Відбивання світла. Закони відбивання світла. Плоске дзеркало 9 клас

Мета онлайн уроку: сформувати знання під час очного або дистанційного навчання про явище відбивання світла, закони відбивання світла, особливості відбивання світлових променів у плоскому дзеркалі

Знаєш, втрата голови – це дуже серйозна втрата!
Льюїс Керрол, «Аліса в Задзеркаллі»

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Перевірочна самостійна робота

1. Накресліть схему поширення світла з вікна.

2. Накресліть схему повного сонячного затемнення.

3. Довжина тіні від шкільної лінійки (довжиною 30 см) становить 25 см, від дерева – 1 м. Визначте висоту дерева.


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Чому в класній кімнаті видно, хоча сонячні промені проходять лиш в межах віконних рам?
  • Відгукнутись

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Відбивання світла. Закони відбивання світла. Плоске дзеркало»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Відбивання світла. Закони відбивання світла. Плоске дзеркало» §11 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімацією/симуляцією за вказаним посиланням: Дзеркала.

При дистанційному навчанні розпочати урок варто з пояснювального відео.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Закони відбивання світла

Усі видимі тіла відбивають світло. Під час відбивання світла виконуються два закони відбивання світла:

1. Промінь падаючий, промінь відбитий і перпендикуляр до поверхні відбивання, проведений із точки падіння променя, лежать в одній площині.

2. Кут відбивання дорівнює куту падіння:

Закон відбивання світла

 Закон відбивання світла 2

Оборотність світлових променів: якщо падаючий промінь спрямувати шляхом відбитого, то відбитий промінь піде шляхом падаючого.

Оборотність світлових променів

Слайд 4

Особливості відбивання світла в плоскому дзеркалі

Плоске дзеркало завжди дає уявне зображення.

Плоске дзеркало. Побудова зображення

Плоске дзеркало. Побудова зображення 2

Зображення предмета в плоскому дзеркалі дорівнює за розміром самому предмету та розташоване на такій самій відстані від дзеркала, що й предмет.

Побудова зображення у плоскому дзеркалі

Слайд 5

Розрізняють дзеркальне й розсіяне відбивання світла. У випадку дзеркального відбивання ми можемо бачити уявне зображення предмета у відбиваючій поверхні; у випадку розсіяного відбивання зображення не існує.

Дзеркальне відбивання світла

Розсіяне відбивання світла

Слайд 6

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест онлайн уроку «Відбивання світла. Закони відбивання світла. Плоске дзеркало», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.

Тест "Відбивання світла. Закони відбивання світла. Плоске дзеркало"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Відбивання світла. Закони відбивання світла. Плоске дзеркало" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 7

Розв’язування задач

Задача 1

Перенесіть вказаний нижче малюнок в робочий зошит. Далі домалюйте перпендикуляр та виміряйте транспортиром падаючий промінь. Доповніть малюнок відбитим променем.

Задача про падаючий промінь

Слайд 8

Проаналізуємо уважно задачу з п. 5 параграфа на ст. 71.

Задача 2

Задача про дзеркало

На малюнку схематично зображено предмет ВС і дзеркало NM. Знайдіть графічно ділянку, з якої зображення предмета ВС видно повністю.

Задача. Побудова зображення у плоскому дзеркалі

Слайд 9

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Відбивання світла. Закони відбивання світла. Плоске дзеркало», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 11, завдання 1, 2, 3 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Вчимо закони відбивання світла


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 30.10.2023 17:19  11;11 => © 

 20.10.2022 15:14  Максим сватков => © 

Вони розсіюються