06.02.2021 13:00
для всіх
2610
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Відбивання світла. Закони відбивання світла

Відбивання світла. Закони відбивання світла 11 клас

Мета онлайн уроку: закріпити знання учнів під час очного або дистанційного навчання про основні закони геометричної оптики; ознайомити учнів з принципом Гюйгенса

Існує достатньо світла для тих, хто хоче бачити, і достатньо темряви для тих, хто не хоче.
Б. Паскаль

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Перед початком заняття пригадаємо попередній урок «Розвиток уявлень про природу світла» та пройдемо відповідний онлайн-тест для перевірки знань.

Тест "Розвиток уявлень про природу світла"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Розвиток уявлень про природу світла" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 2


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

Слайд 3

Вивчення нового матеріалу «Відбивання світла. Закони відбивання світла»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Відбивання світла. Закони відбивання світла» §25 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Пишемо конспект.

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: Відбиття; Дзеркала.

При дистанційному навчання розпочати варто з узагальнюючого відео-пояснення по даній темі.

PlayVideo YouTube

Слайд 4

Геометрична оптика — розділ оптики, який вивчає закони поширення світла в прозорих середовищах і принципи побудови зображень в оптичних системах без урахування хвильових властивостей світла.

Світловий промінь — це лінія, уздовж якої поширюється потік світлової енергії.

Слайд 5

Основні закони геометричної оптики

Закон прямолінійного поширення світла: в однорідному прозорому середовищі світло поширюється прямолінійно.

Прямолінійне поширення світла

Повна тінь

Повна тінь та півтінь

Закон незалежного поширення світла: окремі пучки світла не впливають один на одного і поширюються незалежно.

Задача про тінь та півтінь

Закони відбивання світла: промінь падаючий, промінь відбитий і перпендикуляр до поверхні відбивання, проведений із точки падіння променя, лежать в одній площині; кут відбивання світла дорівнює куту його падіння.

Закон відбивання світла

 Закон відбивання світла 2

Оборотність світлових променів: якщо падаючий промінь спрямувати шляхом відбитого променя, то відбитий промінь піде шляхом падаючого.

Оборотність світлових променів

Закони заломлення світла (Повторимо в наступному §26).

Слайд 6

Принцип Ферма

Світло завжди обирає таку траєкторію, щоб на подолання відстані між двома точками витратити найменший час.

Слайд 7

Отримуємо закони відбивання скориставшись принципом Гюйгенса

Будь-яка хвильова поверхня плоскої хвилі являє собою площину, а промені, що задають напрямок поширення хвилі, паралельні один одному.

Принцип Гюйгенса

Тепер переглянемо симуляцію «Відбиття», щоб проаналізувати відбиття світла за принципом Гюйгенса.

Закон відбивання принцип Гюйгенса

Слайд 8

Дзеркальне та дифузне відбивання

Розрізняють дзеркальне й розсіяне відбивання світла. У випадку дзеркального відбивання ми можемо бачити уявне зображення предмета у відбиваючій поверхні; у випадку розсіяного відбивання зображення не існує.

Дзеркальне відбивання світла

Розсіяне відбивання світла

Плоске дзеркало завжди дає уявне зображення.

Плоске дзеркало. Побудова зображення

Побудова зображення у плоскому дзеркалі

Переглянемо в симуляції «Дзеркала» процес формування уявного зображення в дзеркалі.

Слайд 9

Закріплення набутих знань

Пройдемо інтерактивний тест онлайн уроку «Відбивання світла. Закони відбивання світла», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань, для остаточного закріплення поданого матеріалу.

Тест "Відбивання світла. Закони відбивання світла"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Відбивання світла. Закони відбивання світла" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 10

Розв’язування задач

Задача 1 (Вправа 25 (2) з підручника)

Кут між падаючим і відбитим променями становить 80°. Чому дорівнює кут падіння?


Слайд 11

Задача 2

Побудуйте тінь та півтінь на екрані від протяжного джерела світла.

Задача. Побудуйте тінь та півтінь

Підказка: Побудову зображення від двох джерел світла ви бачили в підручнику (рис. 25.1 на ст. 144), тут щось подібне.

Слайд 12

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Відбивання світла. Закони відбивання світла», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 26, завдання 4 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!