02.11.2020 20:40
для всіх
4944
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Магнітне поле

Магнітне поле 11 клас

Мета онлайн уроку: розширити уявлення під час очного або дистанційного навчання про магнітне поле; встановити зв’язок між магнітним полем і електричним струмом; вивчити силову характеристику магнітного поля; сформувати поняття про напрямок вектора магнітної індукції, лінії магнітної індукції та вихровий характер магнітного поля

Вчись не для того, щоб знати більше, а для того, щоб знати краще.
Луцій Анней Сенека

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Поглянемо на дослід Ерстеда та пригадаємо, з чого усе почалось.

PlayVideo YouTube

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Магнітне поле»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Магнітне поле» §10 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Пишемо конспект.

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: правило гвинта.

При дистанційному навчання розпочати варто з узагальнюючого відео по даній темі.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Досліди Ерстеда та Ампера

Данський фізик Ганс Крістіан Ерстед (1777-1851)

Ганс Крістіан Ерстед

Дослід Ерстеда (1820 р.)

Дослід Ерстеда

Слайд 4

Французький математик та фізик Андре Марі Ампер (1775-1836)

Андре Марі Ампер

Дослід Ампера (1820 р.)

Дослід Ампера

Слайд 5

Магнітне поле

Магнітне поле — це форма матерії, яка створюється намагніченими тілами, провідниками зі струмом, змінними електричними полями, рухомими зарядженими тілами і частинками. Магнітне поле виявляється в дії на інші намагнічені тіла, провідники зі струмом, рухомі заряджені тіла й частинки, розташовані в цьому полі.

Слайд 6

Властивості магнітного поля

Властивості магнітного поля

1. Магнітне поле є матеріальним.

2. Магнітне поле є складовою електромагнітного поля.

3. Магнітне поле створюють: намагнічені тіла; провідники зі струмом; рухомі заряджені частинки і тіла; змінне електричне поле.

4. Магнітне поле діє з деякою силою: на заряджені тіла й частинки, що рухаються в цьому полі; на провідники зі струмом; на намагнічені тіла.

5. Магнітне поле чинить орієнтувальну дію: на магнітну стрілку; на рамку зі струмом.

6. Магнітне поле діє на будь-яку речовину, намагнічуючи її певним чином.

Слайд 7

Магнітна індукція

Сила Ампера

Магнітна індукція B — векторна фізична величина, що характеризує силову дію магнітного поля і за модулем дорівнює відношенню максимальної сили, з якою магнітне поле діє на розташований у цьому полі прямий провідник зі струмом, до добутку сили струму в провіднику і довжини активної частини провідника:

Магнітна індукція. Формула

У СІ одиниця магнітної індукції — тесла (Тл)

Одиниця магнітної індукції - тесла

1 Тл — це індукція такого однорідного магнітного поля, яке діє із максимальною силою 1 Н на провідник завдовжки 1 м, у якому тече струм силою 1 А.

Слайд 8

Визначаємо напрямок вектора магнітної індукції

За напрямок вектора магнітної індукції в даній точці магнітного поля обрано напрямок, у якому вказує північний полюс магнітної стрілки, встановленої в цій точці.

Магнітна індукція

За допомогою правила свердлика:

Якщо спрямувати великий палець правої руки за напрямком струму в провіднику, то чотири зігнуті пальці вкажуть напрямок ліній магнітної індукції магнітного поля струму.

Правило свердлика


Напрямок ліній магнітної індукції

Правило правої руки для провідника зі струмом

Або за допомогою правила правої руки:

Правило правої руки для котушки зі струмом

Якщо чотири зігнуті пальці правої руки спрямувати за напрямком струму в котушці, то відігнутий на 90° великий палець укаже напрямок ліній магнітної індукції магнітного поля всередині котушки.

Слайд 9

Лінії магнітної індукції

Лінії магнітної індукції

Лінії магнітної індукції — умовні напрямлені лінії, у кожній точці яких дотична збігається з лінією, уздовж якої напрямлений вектор магнітної індукції.

Лінії магнітної індукції завжди замкнені: магнітне поле — це вихрове поле.

Магнітне поле в певній ділянці простору є однорідним, якщо в кожній точці ділянки вектори магнітної індукції однакові як за модулем, так і за напрямком.

Однорідне магнітне поле

У загальному випадку магнітне поле є неоднорідним — у різних його точках вектори магнітної індукції мають різні значення та напрямки.

Котушка зі струмом

Слайд 10

Закріплення набутих знань

Пройдемо інтерактивний тест онлайн уроку «Магнітне поле», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань, для остаточного закріплення поданого матеріалу.

Тест "Магнітне поле"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Магнітне поле" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 11

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Магнітне поле», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 10, завдання 1, 2, 3 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!