07.06.2021 22:37
для всіх
12467
    
  14 | 15  
 © Поліанна М

Використання магнітних полів у медицині

Використання магнітних полів у медицині

Магнітні поля широко використовуються в медицині для лікування та діагностики різноманітних захворювань. Наприклад, дуже популярний напрямок використання магнітних явищ – магнітотерапія.

Що таке магнітотерапія?

Це певна своєрідна панацея для лікування певних типів захворювань, особливо переломів кісток, запалень і болю, шляхом нанесення магнітів низької частоти та інтенсивності безпосередньо на шкіру. Вони створюють електричні мікроструми, які стимулюють кровоносні судини і, отже, відновлюють ріст кісток і зменшують запалення тканин, не викликаючи підвищення температури тіла.

Це тип неінвазивного лікування, яке використовується як офіційною медициною, так і альтернативною медициною, що використовує дію електромагнітних полів для лікування різних захворювань.

Як це працює?

Магнітні поля, які генеруються електричним струмом або магнітами змінюють електричні заряди клітинних мембран, відновлюючи їхній баланс. Ця зміна електричного потенціалу викликає каскадний ефект, такий як збільшення АТФ, молекули, відповідальної за розподіл енергії між різними клітинами. Або може відбуватися зсув йонів кальцію, корисних для регенерації кісток після переломів.

Хвилі діють безпосередньо на тканини, мобілізуючи позитивні і негативні йони, присутні в організмі, прискорюючи процеси йонного обміну на рівні клітинної мембрани і тим самим стимулюючи обмін речовин.

Пристрої магнітотерапії – це, по суті, соленоїди, також звані електромагнітами. Це циліндричний металевий провідник, через який проходить струм для створення магнітного поля, силові лінії якого складають електромагнітне поле.

У пристроях магнітотерапії соленоїд має плоску форму, щоб перебувати в прямому контакті з оброблюваною частиною, за винятком соленоїдів циліндра, в які вводиться пацієнт. Вони можуть бути круглими, прямокутними, циліндричними і використовуватися окремо або з двома полюсами і скріплюватися стрічкою. Важливим є те, що вони генерують магнітні поля відповідної інтенсивності і частоти.

Частота хвиль буде відрізнятися в залежності від типу порушення, що підлягає лікуванню. У будь-якому випадку це нейонізуючі хвилі, які діють тільки на біологічному рівні, не проникаючи в тканини і не виділяючи тепла. Тому побічних ефектів і протипоказань немає.

Хоча насправді пояснення ефективності магнітотерапії залишається загадкою. Поки не зовсім ясно, як електромагнітні поля можуть впливати на функціонування біологічних механізмів.

Було висунуто декілька гіпотез, але жодна з них не була повністю доведена, і дослідження тривають.

На даний момент наукові дані свідчать про те, що це лікування ефективне при переломах кісток, оскільки воно сприяє кращому і швидшому формуванню кісткової мозолі навіть у тих, хто носить протези. І це покращує синтез кісток при остеопорозі. Ефективність також доведена при реабсорбції набряків і загоєнні ран.

Згідно з найбільш поширеною гіпотезою, електромагнітні поля діють, стимулюючи клітинну активність. Деякі дослідження стверджують, що електромагнітні поля активують кровообіг, що сприяє надходженню кисню і поживних речовин. Також стверджується, що залізо в крові діє як провідник магнетизму. Це ж повинно сприяти виробленню мозком ендорфінів, які є прекрасним знеболювальним чи болезаспокійливим.

Зрозуміло одне, магнітні поля будуть збільшувати свої позиції в медицині, адже їхній вплив дійсно може допомагати в лікуванні. І більші відкриття ще попереду.


PlayВикористання магнітних полів у медицині


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 15.12.2021 08:26  Тот-Чьё-Имя-Нельзя-Н... => © 

Огррмное благодарю, данная статья очень полезна