15.11.2020 21:51
для всіх
4714
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Розв’язування задач з теми: Закони заломлення світла

Розв’язування задач з теми: Закони заломлення світла 9 клас

Мета онлайн уроку: закріпити знання під час очного або дистанційного навчання з теми «Заломлення світла на межі поділу двох середовищ. Закони заломлення світла»; продовжити формування вмінь і навичок учнів розв’язувати фізичні задачі, застосовуючи набуті знання

Вправи, друзі, дають більше, ніж хороший природний дар.
А. Ейнштейн

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдіть інтерактивний тест з попереднього уроку, щоб пригадати пройдену тему. Це допоможе справитися з усіма поданими завданнями.

Тест "Заломлення світла на межі поділу двох середовищ. Закони заломлення світла"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Заломлення світла на межі поділу двох середовищ. Закони заломлення світла" для очного та дистанційного навчання.

Тепер подивимося ще на одну цікаву ілюзію, яку спробуємо розгадати, розуміючи заломлення світла та його закони.

PlayVideo YouTube

Слайд 2

Застосування набутих знань по темі «Закони заломлення світла»

Опрацьовуємо задачі в робочих зошитах. Якщо щось не виходить, значить треба повторити пройдений урок «Заломлення світла на межі поділу двох середовищ. Закони заломлення світла».

При дистанційному навчанні розпочати урок варто з пояснювального відео

PlayVideo YouTube

Якісні задачі

Задача 1.

Чому зображення людини у товщах води коливається?

Задача про людину у воді

Слайд 3

Задача 2.

Чому камера не зафіксувала, що знаходиться над поверхнею води?

Задача про повне відбивання

Слайд 4

Задача 3.

Чому рибки в акваріумі здаються більшими, ніж насправді?

Чому рибки в акваріумі здаються більшими

Слайд 5

Задача 4.

При наближенні до Землі оптична густина повітря збільшується. Як це впливає на хід променів від нашого світила? Зобразіть схематично хід променів від Сонця в атмосфері Землі.

Задача про заломлення в атмосфері Землі

Слайд 6

Задача 5.

Пригадайте «фокус з монеткою» з попереднього уроку. Зобразіть схематично, як поширюються промені від монети, коли в чашці немає води та коли вода налита.

Задача про фокус з монетою

Слайд 7

Задача 6 (Вправа 12, Завдання 4 з підручника «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий»).

Коли ми, стоячи на березі водойми, намагаємося на око визначити її глибину, вона завжди здається меншою, ніж є насправді. Скориставшись малюнком, поясніть, чому так відбувається.

Задача про предмет у воді

Слайд 8

Кількісні задачі

Задача 7.

Проаналізуємо задачу з §12 за підручником, п. 5 «Учимося розв’язувати задачі».

Світловий промінь переходить із середовища 1 у середовище 2

Світловий промінь переходить із середовища 1 у середовище 2. Швидкість поширення світла в середовищі 1 становить 2, 4·108 м/с. Визначте абсолютний показник заломлення середовища 2 і швидкість поширення світла в цьому середовищі.

Розв`язок задачі

Слайд 9

Задача 8.

Падаючий кут променя, який проникає у воду, становить 30 градусів. Чому дорівнює заломлений кут? Відповідь заокругліть до цілих одиниць.


Слайд 10

Задача 9.

На дні посудини з деякою рідиною лежить дзеркало. Кут падаючого променя на межі повітря-рідина становить 40⁰. Відомо, що кут заломлення для такого значення кута відповідає 30⁰. Визначте показник заломлення рідини та схематично зобразіть хід променя на шляху повітря-рідина-повітря.

Задача про камінь у воді

Слайд 11

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Розв’язування задач з теми: Заломлення світла на межі поділу двох середовищ. Закони заломлення світла», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 12, завдання 7 та експериментальне завдання 2 на ст. 82 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!