29.07.2020 17:46
для всіх
2078
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Розв’язування задач з теми: Швидкість руху. Середня та миттєва швидкості. Закони додавання

Розв’язування задач з теми: Швидкість руху. Середня та миттєва швидкості. Закони додавання 10 клас

Мета онлайн уроку: закріпити знання під час очного або дистанційного навчання з теми «Швидкість руху. Середня та миттєва швидкості. Закони додавання переміщень і швидкостей»; продовжити формування вмінь і навичок учнів розв’язувати якісні та кількісні фізичні задачі, застосовуючи набуті знання

Якщо ви хочете навчитися плавати, то сміливо ступайте у воду, а якщо хочете навчитися розв’язувати задачі, то розв’язуйте їх!
Д. Пойа

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдіть тест з попереднього уроку «Швидкість руху. Середня та миттєва швидкості. Закони додавання переміщень і швидкостей», щоб пригадати пройдений матеріал перед застосуванням набутих знань при розв’язуванні задач.

Тест "Швидкість руху. Середня та миттєва швидкості. Закони додавання переміщень і швидкостей"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Швидкість руху. Середня та миттєва швидкості. Закони додавання переміщень і швидкостей" під час очного або дистанційного навчання.

Слайд 2

Застосування набутих знань по темі «Швидкість руху. Середня та миттєва швидкості. Закони додавання переміщень і швидкостей»

Опрацьовуємо задачі в робочих зошитах. Якщо щось не виходить, значить треба ще раз пройти пройдені теми про «швидкість» та «механічний рух».

Також навчитися розв`язувати подібні задачі допоможе відповідний відео-урок

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Якісні задачі

Задача 1.

Намалюйте траєкторію руху точки, яка знаходиться на ободі колеса автомобіля під час його руху. Систему відліку виберіть спочатку в центрі колеса, на осі, а потім – дерево біля дороги.

Намалюйте траєкторію точки на колесі авто

Слайд 4

Задача 2.

Уявіть, що ви пілот. Як краще вести літак, щоб посадити його на авіаносець: вздовж руху чи проти? Поясніть.

Задача про пілота та авіаносець

Слайд 5

Задача 3.

Ви їдете потягом. Час від часу біля вас проїжджають назустріч інші потяги. Чому завжди здається, що в такі моменти відбувається збільшення швидкості руху вашого вагону?

Задача про потяги

Слайд 6

Задача 4.

Чи може пілот побачити кулю та піймати її? Якщо так, то за яких умов це можливо?

Задача про кулю та літак

Слайд 7

Задача 5.

На фото та відео ви можете побачити, як ремонтують телескоп Хаббл в космосі на орбіті Землі, який рухається зі швидкість 7500 м/с (27000 км/год). Чому космонавти не відчувають цю величезну швидкість?

Телескоп Хаббл

PlayVideo YouTube

Слайд 8

Кількісні задачі

Задача 6 (з підручника «Фізика 10 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий»: Вправа 5, №3).

Кінь рухається ареною цирку по дузі кола радіуса 6 м, описуючи при цьому траєкторію, що являє собою половину кола. Першу чверть кола кінь долає за 10 с, а другу чверть — за 20 с. Визначте середню шляхову та середню векторну швидкості руху коня на кожній ділянці траєкторії та протягом усього часу руху.

Підказка: Використовуємо формули для визначення середньої шляхової та векторної швидкостей. Обов’язково робимо малюнок до задачі. Пригадуємо формулу для визначення довжини кола та теорему Піфагора.

Слайд 9

Задача 7.

Ширина річки 160 м. По ній проплив човен, тримаючи курс перпендикулярно до течії річки зі швидкістю 1.2 м/с. Визначте швидкість човна та його переміщення відносно берега, якщо пройдений шлях він подолав за 100 с.

Підказка: Задача подібна до задачі з прикладу з попереднього уроку, яку ви оформляли під час домашнього завдання. Знаходиться на сторінці 30 підручника. Не забуваємо виконувати малюнок.

Швидкість човна:


Переміщення:


Слайд 10

Задача 8.

Визначте час та координату місця зустрічі двох тіл, рух яких задано рівнянням х1=60-4t та x2=-50+6t. Задачу розв’яжіть двома способами: аналітично та графічно.

Підказка: Достатньо лиш пригадати рівняння координати. Але пам’ятаємо, що для аналітичного розв’язку потрібен малюнок, для графічного – графік.

Час:


Координата зустрічі:


Слайд 11

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Розв’язування задач з теми: Швидкість руху. Середня та миттєва швидкості. Закони додавання переміщень і швидкостей», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 5, завдання 4, 5 за підручником «Фізика 10 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!