16.11.2020 21:02
для всіх
5191
    
  1 | 2  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Самоіндукція. Індуктивність. Енергія магнітного поля

Самоіндукція. Індуктивність. Енергія магнітного поля 11 клас

Мета онлайн уроку: розширити уявлення під час очного або дистанційного навчання про явище електромагнітної індукції; формувати знання про явище самоіндукції, закон самоіндукції та енергію магнітного поля

Наука виграє, коли її крила розкуті фантазією.
М. Фарадей

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Перед початком заняття пригадаємо попередні уроки та пройдемо відповідний міні-тест для перевірки потрібних для сьогоднішнього заняття знань.

Тест "Закон електромагнітної індукції"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Закон електромагнітної індукції" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Самоіндукція. Індуктивність. Енергія магнітного поля»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Самоіндукція. Індуктивність. Енергія магнітного поля» §14 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Пишемо конспект.

При дистанційному навчання розпочати варто з узагальнюючого відео по даній темі.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Самоіндукція

Самоіндукція. Дослід

Проаналізуємо дослід. Клікаємо на наступний малюнок, щоб включити анімацію.

samoinduction

Самоіндукція. Коло замикають

Самоіндукція. Коло розмикають

Явище виникнення вихрового електричного поля в провіднику, в якому тече змінний електричний струм, називають явищем самоіндукції.

Слайд 4

ЕРС самоіндукції. Індуктивність

Електрорушійну силу індукції, що створюється в провіднику внаслідок зміни його власного магнітного поля, називають електрорушійною силою самоіндукції εis.

ЕРС самоіндукції. Формули

Закон самоіндукції:

ЕРС самоіндукції прямо пропорційна швидкості зміни сили струму в провіднику:

Закон самоіндукції

Індуктивність L — фізична величина, яка характеризує провідник і чисельно дорівнює ЕРС самоіндукції, що виникає в провіднику в разі зміни сили струму на 1 ампер за 1 секунду:

Індуктивність L

Одиниця індуктивності в СІ — генрі: [L]=1 Гн. Названа в честь американського фізика Джозефа Генрі, котрий в 1831 р. відкрив явище самоіндукції.

Джозеф Генрі (1797–1878).

Джозеф Генрі

Слайд 5

Енергія магнітного поля

Енергія магнітного поля. Графік

Енергія магнітного поля провідника зі струмом дорівнює половині добутку індуктивності провідника на квадрат сили струму в провіднику.

Енергія магнітного поля. Формула

Слайд 6

Закріплення набутих знань

Пройдемо інтерактивний міні-тест онлайн уроку «Самоіндукція. Індуктивність. Енергія магнітного поля», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань, для остаточного закріплення поданого матеріалу.

Тест "Самоіндукція. Індуктивність. Енергія магнітного поля"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Самоіндукція. Індуктивність. Енергія магнітного поля" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 7

Розв’язування задач

Розглянемо задачу з п. 4 «Учимося розв’язувати задачі» з підручника на сторінці 82 та проаналізуємо розв’язок.

Задача

Надпровідну котушку індуктивністю 5, 0 Гн замикають на джерело струму з ЕРС 20 В і нехтовно малим внутрішнім опором. Вважаючи, що сила струму в котушці збільшується рівномірно, визначте час, за який сила струму досягне 10 А.

Слайд 8

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Самоіндукція. Індуктивність. Енергія магнітного поля», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 14, завдання 2, 7 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Також законспектуйте задачу з п. 4 §14.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!