11.06.2020 12:16
для всіх
29289
    
  45 | 46  
 © Поліанна М

Вплив магнітного поля на життя та здоров’я людини

Вплив магнітного поля на життя та здоров’я людини

Магнітне поле – це силове поле, що діє на рухомі електричні заряди і тіла. Це одна з п`яти відомих нам сил, які керують Всесвітом від мікросвіту до масштабів міжгалактичних. Схоже, що магнітне поле – неодмінна умова для існування життя. Адже воно являє собою єдиний захист від вбиваючої радіації Сонця.

Людина на планеті Земля постійно знаходиться під впливом магнітного поля. Людське тіло також має власне магнітне поле, яке різниться для різних органів. Важливим моментом є підтримка відносного балансу між зовнішніми і внутрішніми магнітними полями. Безперечним є факт, що зовнішні магнітні поля в значній мірі визначають стан наших внутрішніх магнітних полів.

У макромолекулах (нуклеїнові кислоти, протеїни і т.п.) під впливом магнітних полів виникають заряди і змінюється їх магнітна сприйнятливість. Магнітна енергія макромолекул в результаті такого впливу перевищує енергію теплового руху. Саме цей ефект дає можливість використовувати магнітне поле для запуску орієнтаційних та концентраційних змін всередині біологічно активних макромолекул.

Цей ефект впливає на швидкість біохімічних і біофізичних процесів. Активність йонів є найважливішим регуляторним механізмом людського організму. Ця активність визначається, в першу чергу, зв`язком з макромолекулами і ступенем гідратації (тобто зв`язком з молекулами води). Завдяки зростанню йонної активності в тканинах організму під впливом магнітних полів відбувається стимуляція клітинного метаболізму, тобто збільшення обміну речовин.

Лікарі та вчені експерти в області фізіологічних процесів, що відбуваються під впливом магнітного поля в людському організмі, звертають особливу увагу на вплив магнітного поля на кровоносно-судинну систему людини, ефективність переносу кисню кров`ю, транспортування поживних речовин, але найбільш чутливою до магнітного поля є нервова система.

На магнітні поля реагує і багато інших систем організму: ендокринна, серцево-судинна, дихальна, кістково-м`язова й травна системи, органи чуття та кров.

Низькочастотні магнітні поля

Слабкі магнітні поля – техногенного та природного походження – впливають на фізіологічні функції людини, що в підсумку позначається на загальному стані. Особливості впливу магнітного поля на людину принципово відрізняються від будь-якого іншого впливу – хімічного, теплового, радіаційного, електричного. Наприклад, якщо мускулатура і система кровообігу можуть частково шунтувати небезпечний струм, а радіація частково поглинутися поверхневими шарами тіла, то магнітне поле впливає на організм в цілому.

У природних умовах людина піддається лише природним електромагнітним полям, на які він налаштувався на протязі всього процесу еволюції на планеті Земля. Коли ж в цей процес взаємодії втручаються штучні джерела магнітних, електричних та електромагнітних полів, то відбувається порушення синхронізації. Магнітне поле Землі змінюється з частотою в середньому 8 Гц, хоча це значення може значно коливатися. Наш організм вже налаштований на те, щоб сприймати цю частоту і вважає її природним фоном. Наші клітини таким чином є чутливими до даної частоті впливу магнітного поля.

Різні наукові дослідження показали, що низькочастотне (2-8 Гц) електромагнітне поле впливає на швидкість реакції людини і на оптичний сигнал. Магнітне поле в діапазоні 5-10 Гц змінює час реакції мозку людини на багато інших зовнішніх впливів.

Дослідження показали, що при впливі на людський організм короткочасного змінного магнітного поля з частотою 0, 01-5 Гц відбувається різка зміна характеру електроенцефалограми мозку людини. Під впливом слабких змінних магнітних полів у людини зростає частота пульсу, починає боліти голова, погіршується самопочуття і відчувається слабкість у всьому організмі.

При цьому відбувається сильна зміна електричної активності мозку. Людський організм реагує на низькочастотні коливання геомагнітного поля: при збільшенні поля на фундаментальній частоті магнітосфери Землі (8 Гц) час реакції людини зменшується на 20 мс, а при наявності нерегулярних коливань магнітного поля з частотою 2-6 Гц – час реакції збільшується на 15 мс.

За даними вимірювання артеріального тиску протягом року було достовірно показано, що добові зміни діастолічного артеріального тиску і вмісту лейкоцитів збігаються з щоденними змінами магнітного поля Землі. Так само залежить від збуреності магнітного поля планети і частота серцевого ритму.

Сонячні геомагнітні бурі

Поряд з повсякденними оточуючими нас магнітними полями, вплив Сонця і його геомагнітних бур надає людині найбільш сильний негативний вплив. Так само, вплив цих бур найбільш яскраво проявляє симптоми людини.

Геомагнітна буря – збурення геомагнітного поля тривалістю від декількох годин до декількох діб. Причина виникнення геомагнітних бур – вибухи на Сонці, відгомони яких долітають до Землі. Зірка викидає безліч заряджених частинок, які на величезній швидкості несуть сонячний вітер. До земної атмосфери ці частинки долітають через день або два.

Більшість часток поглинає електромагнітне поле Землі, яке захищає нашу планету і її мешканців. Воно виконує роль купола, який відбиває атаки з космосу. Саме цю захисну реакцію магнітного поля Землі називають бурею. «Оборона» планети призводить до швидкої і сильної зміни характеристик купола.

Таким чином, геомагнітна буря – це швидкі і сильні зміни в магнітному полі Землі, що виникають в періоди підвищеної активності Сонця.

Разом з суббурями, геомагнітні бурі є одним з видів геомагнітної активності. Вони викликані надходженням в межі Землі збурених потоків сонячного вітру і їх взаємодією з магнітосферою Землі. Геомагнітні бурі є проявом посилення кільцевого струму Землі, постійно існуючого в області радіаційних поясів планети.

Це явище є одним з найважливіших елементів сонячно-земної фізики і її практичної частини, яка зазвичай позначається терміном «космічна погода». Геомагнітні бурі мають несиметричний за часом характер розвитку: в середньому фаза наростання збурення (головна фаза бурі) становить близько 7 годин, а фаза повернення до вихідного стану (фаза відновлення) – близько 3 діб.

Частота появи помірних і сильних буревіїв на Землі має чітку кореляцію з 11-річним циклом сонячної активності: при середній частоті близько 30 буревіїв в рік їх число може становити 1-2 бурі в рік поблизу сонячного мінімуму і досягати 50 буревіїв в рік поблизу сонячного максимуму. Це означає, що в роки сонячного максимуму людство до 50% часу року живе в умовах помірних і сильних буревіїв, а за своє 75-річне життя середньостатистична людина проживає близько 2250 помірних і сильних буревіїв, що загалом тривають 15 років.

Найпотужнішою геомагнітної бурею за всю історію спостережень була геомагнітна буря 1859 роки, так звана «подія Каррінгтона» або Сонячний супершторм. З 28 серпня по 2 вересня на Сонці спостерігалися численні плями і спалахи. Відразу після полудня 1 вересня британський астроном Річард Каррінгтон спостерігав найбільший спалах, який викликав великий корональний викид маси.

Він направлявся до Землі і досяг її через 18 годин, що дуже швидко, так як ця відстань зазвичай проходиться за 3-4 дня. Викид рухався так швидко тому, що попередні викиди розчистили йому шлях.

1-2 вересня розпочалася найбільша за всю історію реєстрація геомагнітної бурі, яка викликала відмова телеграфних систем по всій Європі і Північній Америці. Північні сяйва спостерігалися по всьому світі, навіть над Карибами; також цікаво, що над Скелястими горами вони були настільки яскравими, що світіння розбудило золотошукачів, які почали готувати сніданок, думаючи, що настав ранок.

Геомагнітні бурі є одним з найважливіших елементів космічної погоди і впливають на багато областей діяльності людини, з яких можна виділити порушення зв`язку, систем навігації космічних кораблів, виникнення вихрових індукційних струмів в трансформаторах і трубопроводах, та навіть руйнування енергетичних систем.

На людини вони впливають так само негативно, викликаючи вкрай сильні головні болі, нерідко запаморочення, явне уповільнення реакції та неуважність.

Вплив магнітного поля на розвиток хвороб

Сучасна наука вже довела, що магнітне поле Землі впливає на живі організми. Встановлено також, що живі істоти не тільки сприймають електромагнітні потоки, але і генерують власні.

Експерименти підтверджують існування прямого впливу вкрай низькочастотних коливань геомагнітного поля на організм людини. Виходячи з цих відомостей можна зробити висновок, що під час магнітних збурень на Землі (тобто під час магнітних бур) низькочастотні варіації геомагнітного поля будуть негативно впливати на самопочуття і здоров`я людей.

Оскільки магнітні поля впливають на весь організм людини – в тій чи іншій мірі піддаються впливу всі системи. Однак, якщо здоровий організм ще може справлятися, тобто адаптуватися до впливу магнітних полів, то чим сильніше він хворіє, тим більш істотним стає негативний вплив. Організму, ослабленому тривалою хворобою, навіть незначний, слабкий вплив може завдати значної, а іноді і непоправної шкоди.

Дослідження показали, що в день проходження магнітної бурі і, протягом найближчих 1-2 днів після неї, сильно зростає кількість звернень людей з серцево-судинними проблемами та збільшується кількість летальних випадків. Наш організм реагує на вплив не миттєво, тому пік звернень припадає не на день самої магнітної бурі, а на перший або другий день після неї. Також впливає і зміна самого магнітного поля, частота, амплітуда і модуляція якого змінюється в міру проходження і спаду магнітної бурі.

Як вже було сказано: навіть у здорових людей під час магнітних бур відбуваються деякі зміни в складі крові. При безпосередньому синхронному вимірюванні концентрації лейкоцитів в крові і рівня збуреності магнітного поля Землі, з`ясувалося, що вони змінюються практично одночасно. Під час магнітних бур підвищується ймовірність тромбоутворення. Вертикальна складова магнітного поля Землі змінюється протягом доби і це призводить до зміни швидкості осідання еритроцитів в крові.

Магнітне поле для людини потрібне!

Як вже усі зрозуміли, зниження рівня зовнішнього магнітного поля також веде до порушення магнітного поля в організмі людини. Наприклад, така зміна в кровоносній системі порушується кровообіг, транспортування кисню і поживних речовин до органів і тканин, що може в результаті призвести до розвитку хвороби.

Таким чином, недостатній чи збільшений рівень зовнішнього магнітного впливу за ступенем шкоди, що завдається їм організму, може цілком змагатися з дефіцитом мінералів і вітамінів. Отже, неймовірно важливо підготувати організм людини до впливу на нього сильних магнітних бур, щоб людина відчувала себе при цьому комфортно.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!