08.05.2021 09:21
для всіх
12163
    
  34 | 34  
 © Поліанна М

Вплив магнітного поля на якість і швидкість проростання насіння

Вплив магнітного поля на якість і швидкість проростання насіння

Багато фермерів стикаються з негативним впливом на врожай, хоча їх господарство і організовано в точності, як у передових ферм, з яких вони брали приклад. Як доводять дослідження вчених різних країн, такий феномен можна пояснити абсолютно несподіваним явищем – всьому виною може бути несприятливий вплив магнітних полів.

Цариця полів і магнітні меридіани

Ще в минулому столітті вчені почали проводити відповідні експерименти. У них вивчали насіння кукурудзи з пшеницею. Після того, як насіння були змочені водою, їх укладали проростками по лініях геомагнітного поля Землі. З`ясувалося, що ті, які були орієнтовані на південь, проросли швидше інших, а їх коренева система і стебла показували більш активне зростання. А ось якщо пшеницю сіяли у напрямку із заходу на схід, то в такому випадку вона давала урожай краще, ніж та, яку сіяли з півночі на південь, тобто – по магнітному меридіану.

На подібний експеримент вчених наштовхнули спостереження, завдяки яким вони помітили, що перебуваючи у природних умовах, бічні корінці буряків виростали в чіткій відповідності до сторін світу. При цьому частіше – зі сходу на захід. Дослідники зробили закономірний висновок: при зміні орієнтації насіння щодо геомагнітних полюсів змінюється такий важливий параметр як швидкість росту коренів, при цьому вони і по-іншому починають орієнтуватися. Цей феномен назвали магнітотропізмом.

Чим корисно екранування

Цікаві факти на цьому тільки починаються. Виявляється, що при екранування рослин від впливу магнітного поля планети змінюється їх проростання. Так, наприклад, у огірків і редиски значно прискорюється ріст, а у ячменю і кукурудзи, навпаки – гальмується. Взагалі після двотижневого екранування насіння більшість сільськогосподарських рослин утворюють більш густу кореневу систему, а згодом у них спостерігається і більш активне ріст бруньок.

Важливо! Екранування корисно не всім рослинам. Так, наприклад, якщо насіння хвойних порід, що знаходяться на стадії проростання, захистити від магнітного поля Землі, то у них починає подовжуватися період спокою, а схожість, здатність поглинати кисень, відсоток сухої речовини знижуються практично на третину.

Примітно, що коли вже пророслі рослини поміщали в середовище без магнітного поля, то у них почали спостерігатися порушення в розвитку. Так в безмагнітному середовищі у паростків ячменю навіть за невеликий час відзначалося порушення добової ритмічності органічних кореневих виділень. Тому перш ніж почати вирощувати сільгоспкультуру, вивчіть її сприйнятливість до магнітного поля. Адже його штучне застосування може як збільшити урожай, так і згубно на нього вплинути.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 17.10.2022 22:23  Сортіфокйхени => © 

дуже корисна інформація,роблячи повідомлення з фізики багато чого нового дізналась.дякую за цей сайт!!постарались!