23.11.2020 21:44
для всіх
3993
    
  1 | 3  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Лінзи. Оптична сила лінзи

Лінзи. Оптична сила лінзи 9 клас

Мета онлайн уроку: сформувати знання під час очного або дистанційного навчання про лінзи та фізичні величини, які їх характеризують

Старість – це бінокль в минуле, а молодість – мікроскоп в майбутнє.
Ян Янковські

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдемо інтерактивний тест «Кольори», щоб пригадати матеріал з попереднього уроку.

Тест "Кольори"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Кольори" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 2

Тепер трохи відволічемося та проаналізуємо свої кольорові здібності.

У людини в центральній частині сітківки розташовані кольорочутливі рецептори — нервові клітини, які називаються колби. Кожен з трьох видів колб має свій тип кольорочутливого пігменту білкового походження. Люди з нормальним кольоровим зором (трихромати) мають в колбах усі три пігменти (червоний, зелений і синій) у необхідній кількості. Коли відсутній один з декількох пігментів або пігмент присутній, але в недостатній кількості, виникають проблеми зі сприйняттям кольору. Також, інколи, народжуються унікальні люди (тетрахомати) з четвертою колбою, які можуть розрізняти величезну кількість відтінків (а не до 250, як зазвичай), особливо, в жовто-зеленій частині спектра.

Яка кількість з чотирьох колб повноцінно функціонують у людини можна зрозуміти і самостійно, проаналізувавши малюнок. Звичайно, це приблизний аналіз.

Рахуємо кольорочутливі рецептори колби

І так, порахуйте, яку кількість відтінків ви бачите на спектрі. Якщо до 20 кольорів – у вас, можливо, повноцінно працює тільки 2 колби, як і у чверті населення планети. Якщо 20-36 – мабуть, функціональні усі 3 колби. Якщо більше 37 – можливо, ви тетрахомат, і бачите мільйони кольорів, що є дуже рідкісним явищем. Такі люди унікальні, як, наприклад, художниця-тетрахомат з супер-зором Кончетта Антіко.

Картина Кончетти Антіко

Слайд 3

Вивчення нового матеріалу «Лінзи. Оптична сила лінзи»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Лінзи. Оптична сила лінзи» §14 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Складаємо конспект, головні означення, які треба законспектувати, виділені синім кольором.

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: лінза.

При дистанційному навчанні розпочати урок варто з пояснювального відео.

PlayVideo YouTube

Слайд 4

Лінза — прозоре тіло, обмежене з двох боків сферичними поверхнями.

За формою лінзи поділяють на опуклі й увігнуті.

Приклади опуклих лінз

Опуклі лінзи

Приклади увігнутих лінз

Увігнуті лінзи

Тонка сферична лінза (її товщина в багато разів менша за радіуси сферичних поверхонь):

Тонка сферична лінза

O1O2 — головна оптична вісь лінзи; d — товщина лінзи; R1, R2 — радіуси сферичних поверхонь, які обмежують лінзу; O — оптичний центр лінзи.

Слайд 5

Лінза є збиральною, якщо пучок паралельних променів, що падає на неї, після заломлення в лінзі перетинається в одній точці.

Збиральна лінза

Цю точку називають дійсним фокусом лінзи.

Дійсний фокус лінзи

Лінза є розсіювальною, якщо паралельні промені, що падають на неї, після заломлення йдуть розбіжним пучком, а продовження заломлених променів перетинаються в уявному фокусі лінзи.

Розсіювальна лінза

Якщо оптична густина матеріалу, з якого виготовлена лінза, більша за оптичну густину середовища, то опукла лінза збиратиме промені, а ввігнута лінза розсіюватиме промені та навпаки.

Лінзи у воді

Слайд 6

Відстань від оптичного центра лінзи до головного фокуса називають фокусною відстанню лінзи.

Фокусна відстань лінзи

Фокусну відстань (як і фокус) позначають символом F. Одиниця фокусної відстані в СІ — метр:

Одиниці фокусної відстані

Слайд 7

Фізичну величину, яка характеризує лінзу та є оберненою до фокусної відстані лінзи, називають оптичною силою лінзи.

Оптична сила лінзи. Формула

Одиниця оптичної сили — діоптрія:

Одиниця оптичної сили діоптрія

1 діоптрія — це оптична сила лінзи, фокусна відстань якої дорівнює 1 м.

Оптична сила збиральної лінзи є додатною, а розсіювальної лінзи — від’ємною.

Слайд 8

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест онлайн уроку «Лінзи. Оптична сила лінзи», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.

Тест "Лінзи. Оптична сила лінзи"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Лінзи. Оптична сила лінзи" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 9

Розв’язування задач

Задача 5 з вправи 14 (за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий»)

На лінзу спрямували паралельний пучок світла. Визначте, яка це лінза. Перенесіть рисунок до зошита. Позначте оптичний центр і фокус лінзи. Виміряйте фокусну відстань та визначте оптичну силу лінзи.

Задача. На лінзу спрямували паралельний пучок світла

Слайд 10

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Лінзи. Оптична сила лінзи», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 14, завдання 2, 3, 6 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Хто бажає отримати вищий бал, виконайте Експериментальне завдання на ст. 92.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!