07.12.2020 21:55
для всіх
3936
    
  2 | 2  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Вільні електромагнітні коливання в ідеальному коливальному контурі. Формула Томсона

Вільні електромагнітні коливання в ідеальному коливальному контурі. Формула Томсона 11 клас

Мета онлайн уроку: формувати знання учнів під час очного або дистанційного навчання про електромагнітні коливання в коливальному контурі та перетворення енергії; показати, що зміна заряду та сили струму в ньому відбувається за законом гармонічних коливань; вивести формулу Томсона

Спостерігати, вивчати, працювати.
М. Фарадей

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Перед початком заняття пригадаємо попередній урок «Коливання. Види коливань. Фізичні величини, які характеризують коливання» та пройдемо відповідний онлайн-тест для перевірки знань.

Тест "Коливання. Види коливань. Фізичні величини, які характеризують коливання"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Коливання. Види коливань. Фізичні величини, які характеризують коливання" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 2

Тепер поспостерігаємо за роботою генератора змінного струму.

Слайд 3

Вивчення нового матеріалу «Вільні електромагнітні коливання в ідеальному коливальному контурі. Формула В. Томсона»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Вільні електромагнітні коливання в ідеальному коливальному контурі. Формула В. Томсона» §18 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Пишемо конспект.

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: генератор; конденсатор; коливальний контур.

При дистанційному навчання розпочати варто з узагальнюючого відео-пояснення по даній темі.

PlayVideo YouTube

Слайд 4

Пригадаємо, що таке конденсатор через відповідну симуляцію.

Слайд 5

Коливальний контур

Коливальний контур — це фізичний пристрій, який складається з послідовно з’єднаних конденсатора і котушки індуктивності.

Коливальний контур. Модель та схема

Формули енергії для коливального контуру

Слайд 6

Електромагнітні коливання в коливальному контурі

Якщо обкладкам конденсатора коливального контуру передати електричний заряд, у контурі виникнуть вільні електромагнітні коливання — періодичні зміни заряду на обкладках конденсатора й періодичні зміни сили струму в котушці. Під час вільних електромагнітних коливань енергія електричного поля конденсатора перетворюється на енергію магнітного поля котушки і навпаки.

Електромагнітні коливання в коливальному контурі. Конденсатор заряджений

Електромагнітні коливання в коливальному контурі. Конденсатор розряджається

Електромагнітні коливання в коливальному контурі. Конденсатор розряджений

Електромагнітні коливання в коливальному контурі. Виникає вихрове електричне поле

Електромагнітні коливання в коливальному контурі. Конденсатор перезаряджається

Процес роботи коливального контуру зручно спостерігати через наступну анімацію.

Слайд 7

Фізичну модель, що являє собою коливальний контур, у якому відсутні втрати енергії, називають ідеальним коливальним контуром.

Закон збереження енергії для ідеального коливального контуру:

Закон збереження енергії для ідеального коливального контуру. Формула

Слайд 8

Графік електромагнітних коливань заряду в ідеальному коливальному контурі: косинусоїда.

Графік електромагнітних коливань

Рівняння коливань заряду:

Рівняння коливань заряду

Рівняння коливань сили струму в контурі:

Рівняння коливань сили струму в контурі

Слайд 9

Формула Томсона

Виведена в 1853 році британським фізиком Вільямом Томсоном.

Вільям Томсон (Лорд Кельвін), (1824–1907)

Вільям Томсон, Лорд Кельвін

Період власних коливань в ідеальному коливальному контурі визначають за формулою Томсона:

Формула Томсона

Слайд 10

Закріплення набутих знань

Пройдемо інтерактивний тест онлайн уроку «Вільні електромагнітні коливання в ідеальному коливальному контурі. Формула Томсона», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань, для остаточного закріплення поданого матеріалу.

Тест "Вільні електромагнітні коливання в ідеальному коливальному контурі. Формула Томсона"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Вільні електромагнітні коливання в ідеальному коливальному контурі. Формула Томсона" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 11

Розв’язування задач

Розглянемо задачу з п. 4 «Учимося розв’язувати задачі» з підручника на сторінці 98 та проаналізуємо розв’язок.

Задача

Максимальна напруга на обкладках конденсатора ідеального коливального контуру досягає 1, 0 кВ. Яким є період електромагнітних коливань у контурі, якщо за амплітудного значення сили струму 1, 0 А енергія магнітного поля в контурі 1, 0 мДж?

Слайд 12

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Вільні електромагнітні коливання в ідеальному коливальному контурі. Формула В. Томсона», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 18, завдання 2 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Також законспектуйте задачу з п. 4 §18.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!