22.12.2021 10:03
для всіх
10955
    
  32 | 32  
 © Поліанна М

Чоловічі, жіночі та дитячі голоси: як і чому вони відрізняються

Чоловічі, жіночі та дитячі голоси: як і чому вони відрізняються

Голос для людини – головний засіб спілкування. Ми завдяки ньому розмовляємо, співаємося, ділимося своїми емоціями. І кожна людина має своє, неповторне звучання. Чому так?

Головна характеристика голосу, це його висота, тобто частота. У одних людей низький тон, у інших – високий. Також будь-яке звучання характеризується гучністю, тобто амплітудою коливань звукових хвиль. А ось на неповторність вказує тембр. Додаткові частоти до основного тону добавляють так звані обертони, саме завдяки їм кожна людина, тварина, музичний інструмент мають свою неповторне звучання, свій тембр.

Зазвичай чоловіки мають власний особливий частотний діапазон звучання, жінки – свій. Як знаємо з уроків фізики, частота сприймання звуку людиною лежить в межах від 20 Гц до 20 кГц. Але ми самі при спілкуванні зазвичай користуємося частотами в межах від 100 до 1400 Гц.

При цьому кожен голос має свою назву, яка характеризує частоти та довжини хвиль, в яких він звучить. Найвищим голосом у чоловіків рахується тенор (частоти 127-512 Гц), найнищим – бас (85-340 Гц). У жінок найвищий голос – сопрана (256-1024 Гц), найнищий – контральто (170-683 Гц). А ось діти говорять, співають в більш високій частоті. Найвищий дитячий голос – дискант (1000-1400 Гц), а ось найнищого немає, є середній – альт (1000-1240 Гц).

Діапазони, як помітили, різні, хоча й не дуже сильно відрізняються. Причини в різниці довжини голосових складок, на яких і формується звукова хвиля. У чоловіків голосові складки знаходяться у межах 18-25 мм, у жінок – 14-19 мм. Хоча це лише частина звукового апарату людини, тембр, красу, додають обертони, а вони залежать від багатьох інших параметрів. Наприклад, положення гортані, розташування окремих частин, що генерують звуковий стовп. Горло, ніс з приносовими пазухами, трахея, гортань, бронхи теж формують наш голос. Усі порожнини виступають у ролі резонаторів, які й створюють ці обертони. Тому справжні співаки мають розуміти фізику, формування звуку, голосу, розбиратися що таке звукова хвиля та коливання. Адже сформувати правильний звук, чисту ноту не так просто, як здається. Це знання та постійні тренування. Як сказав колись Григорій Тютюнник: «Талант – це крапля здібностей і море праці».


PlayЧоловічі, жіночі та дитячі голоси: як і чому вони відрізняються


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 18.12.2022 19:41  Поліна => © 

Дуже гарно висловлено. Не занадто поглибилися в музику та біологію, і не забули що реферат - на урок фізики)).