03.01.2021 18:04
для всіх
14433
    
  51 | 51  
 © Поліанна М

Як був винайдений громовідвід

Як був винайдений громовідвід

Вогонь, з яким вперше познайомився чоловік, було, ймовірно, полум`я, яке виникло в результаті удару блискавки в дерево або суху траву. Тому, згідно з легендою, «вогонь прийшов з неба». Обожнювали блискавку ще найдавніші народи, потім стародавні греки, китайці, єгиптяни, слов`яни.

Потужні гуркіт грому і сліпучий блиск блискавки з найдавніших часів викликали у людини страх. Людина довго не могла пояснити це загадкове і грізне явище природи, але намагалася захиститися від нього.

З хронік древніх єгиптян відомо, що ще багато тисяч років тому вони зводили для захисту храмів від блискавки (для уловлювання «небесного вогню») металеві опори з позолоченими вістрями і високі дерев`яні щогли, оббиті мідними смугами, хоча ніхто не мав ні найменшого уявлення про природу електрики.

Це – перші в історії громовідводи (точніше сказати блискавковідводи). Вони породжують сильні висхідні розряди і тим самим забезпечують для блискавки безпечний шлях до землі. По всій видимості, знання стародавніх єгиптян спиралися на досвід, який пізніше був забутий людьми.

Блискавковідвід Бенжаміна Франкліна

Винаходом громовідводу ми зобов`язані Бенджаміну Франкліну – одному з батьків-засновників США. Він займався природознавством, і зокрема, довів електричну природу блискавки. Встановивши це, Франклін запропонував і спосіб убезпечити будинку під час гроз.

Спосіб простий: встановити на найвищій точці будівлі залізний стрижень, який «стане витягати блискавку», а потім проводити електрику в землю. «Так як стрижень – хороший провідник, то блискавка не покине його і не проникне в стіну», – писав Франклін. Нижній кінець провідника він пропонував занурювати в грунт так, щоб метал досяг її вологого шару, а потім згинати, щоб відводити електрику подалі від будівлі.

Блискавковідвід Бенжаміна Франкліна

Звичайно, першими проти громовідводів повстали священики: вони побачили в них посягання на волю божу. Але вчені сприйняли ідею з ентузіазмом: Франклін побудував перший громовідвід в 1752 році, в Англії вони з`явилися десять років по тому, в Німеччині – в 1769 році. Громовідводи навіть увійшли в моду: пані носили капелюхи з мініатюрними громовідводами, джентльмени встановлювали на парасольках подовжену спицю, яка імітує його. Хоча нововведення серед обивателів брали далеко не всі. Але зрештою і священники змирилися, адже в той час дуже часто горіли церкви саме від ударів блискавок.

Сам автор намагався не раз переконати народ в можливість підкорити блискавку. Для цього одного разу в один з похмурих днів 1752 року Бенджамін Франклін вийшов на вулицю, в руках у нього була не парасолька, а повітряний змій. На очах у здивованої публіки Франклін змочив мотузку соляним розчином прив`язав її кінець до металевого ключа, і запустив змія в грозове небо. Змій цей одразу ж майже зник, як раптом блиснула блискавка, і пролунав гучний тріск і в ту ж хвилину вниз по мотузці скотилася вогненна куля, ключ в руках Франкліна став сипати іскрами. Те, що блискавку можна приручити було доведено.

Бенжамін Франклін приручає блискавку

В даний час громовідводи встановлюються по можливості в найвищих точках, щоб скоротити шлях блискавки і убезпечити найбільший простір.

Сучасні громовідводи характеризуються більш ефективною, простою та раціональною конструкцією порівняно з громовідводами старшого покоління.

Три головні частини громовідводу: уловлювач блискавки, провідник для її відведення і заземлення. Більшість сучасних блискавковідводів розрізняються лише конструкцію самої верхньої частини, тобто уловлювача блискавки. Провідники та заземлення для всіх видів блискавковідводів однакові, і до них пред`являються однакові вимоги.

Надійний захист від руйнівних ударів блискавки – технічно справний блискавковідвід, встановлений фахівцем і котрий знаходиться в належному порядку. Будучи в хорошому стані, громовідводи гарантують найбільший ступінь захисту, який може забезпечити сучасна техніка. Встановлюючи блискавковідвід, потрібно враховувати наступне: блискавка вдаряє не тільки в високі, але і в низькі будівлі. Розгалужений розряд може одночасно вдарити в кілька будівель. Тому погано сконструйований або пошкоджений блискавковідвід більш небезпечніший, ніж його повна відсутність.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 18.05.2023 14:25  plspoint111 => © 

супееееееер!!

 10.05.2023 21:40  Фарока => © 

Суууууууууупер!:)