14.05.2021 20:46
для всіх
12650
    
  41 | 42  
 © Поліанна М

Адаптація рослин до високих температур

Адаптація рослин до високих температур

Температура – ключовий фактор зростання і розвитку рослин. Поряд з рівнями світла, вуглекислого газу, вологості повітря, води і поживних речовин, температура впливає на ріст рослин і в кінцевому підсумку врожайність сільськогосподарських культур. Всі ці фактори повинні бути збалансовані. Температура впливає на рослину як в короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі.

Рослини здатні регулювати процес транспірації і охолодження за допомогою спеціалізованих рослинних органів, званих устицями. Устячка – це крихітні отвори в листі, які можуть відкриватися або закриватися, обмежуючи кількість водяної пари, яка може вийти назовні. Чим вище температура піднімається, тим більше продихи будуть відкриватися. У міру того як продихи розкриватимуться ширше, в листя з них може проникати більше газів.

Фактори навколишнього середовища впливають на швидкість, з якою відбувається цей процес (устична провідність) – наприклад, більш висока відносна вологість призводить до більш швидкої провідності, в той час як більш високі рівні СО2 знижують швидкість устичної провідності. Але на провідність впливають й інші фактори, крім чинників навколишнього середовища, такі як гормони рослин і колір світла, який отримує рослина (довжина хвилі). Світло на більш коротких довжинах хвиль (близько 400-500 нм, тобто синє світло) змушує продихи розкриватися ширше, ніж світло на більш довгих довжинах хвиль (близько 700 нм, тобто червоне світло).

Різні процеси відбуваються в рослині протягом дня і вночі, і оптимальна температура для рослини буде відрізнятися відповідно. Транспортування цукрів відбувається переважно в нічний час доби і переважно в бік більш теплих частин рослини. Листочки остигають швидше, ніж плоди і квіти, і тому більша частина доступної енергії йде в ці частини рослини, яким потрібна більша енергія для росту і розвитку.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 20.12.2022 13:34  Анонімус25179 => © 

Дякую, ви мене врятували