05.01.2021 20:33
для всіх
4136
    
  2 | 2  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Електричне поле

Електричне поле 8 клас

Мета онлайн уроку: ввести під час очного або дистанційного навчання поняття електричного поля та його силових ліній; формувати розуміння існування двох видів матерії: речовини та поля

Наука виграє, коли її крила розкуті фантазією.
Майкл Фарадей

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдіть інтерактивний тест з попереднього уроку «Електричний заряд та електромагнітна взаємодія», щоб остаточно засвоїти пройдений матеріал та викласти фундамент до нової теми.

Тест "Електричний заряд та електромагнітна взаємодія"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Електричний заряд та електромагнітна взаємодія" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 2

Тепер розглянемо важливі питання, відповіді на які нам знадобляться для вивчення нового матеріалу. При дистанційному навчанні відповідаємо письмово.

Фронтальне опитування

1. Які види матерії існують?

2. Чи можна побачити такий вид матерії, як поле?

3. Як можна зафіксувати наявність поля?

Слайд 3

Розв’язування задач

Задача 1

Заряджений гребінець передав кульці, яка підвішена на нитці, 8∙1010 електронів. Який заряд отримала кулька?

Слайд 4

Вивчення нового матеріалу «Електричне поле»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Електричне поле» §20 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий» або §24 «Електричне поле. Силові лінії електричного поля» за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський». Пишемо конспект, головне виділене нижче.

При дистанційному навчанні урок варто розпочати з пояснювального відео по темі.

PlayVideo YouTube

Слайд 5

Якщо в просторі виявляється дія сил на електричні заряди, то кажуть, що в просторі існує електричне поле.

Проведемо кілька дослідів з прикладами електромагнітної взаємодії. Наприклад, наелектризуємо гребінець та перевіримо, що він зможе притягнути до себе. На відео можна побачити, що такий гребінець може дозволити навіть керувати цілим кораблем.

PlayVideo YouTube

Слайд 6

Електричне поле

Електричне поле — це особлива форма матерії, що існує навколо заряджених тіл або частинок і діє з деякою силою на інші частинки або тіла, які мають електричний заряд.

Силу, з якою електричне поле діє на заряджені частинки або тіла, називають електричною силою Fел.

Електрична сила

Слайд 7

Характеристики електричного поля

1. Електричне поле є матеріальним. Воно існує в будь-якій точці простору, що оточує заряд.

2. З віддаленням від заряду електричне поле стає слабшим.

З віддаленням від заряду електричне поле стає слабшим

3. Електричне поле може існувати будь-де.

Слайд 8

Графічне зображення електричного поля

Англійський фізик Майкл Фарадей запропонував зображувати електричне поле графічно за допомогою силових ліній і таким чином візуалізувати його.

Майкл Фарадей

Силові лінії електричного поля, або лінії електричного поля, — це умовні лінії, уздовж дотичних до яких на заряджене тіло діє сила з боку електричного поля.

За напрямком силових ліній можна визначити напрямок, у якому електричне поле діє на електричний заряд. Починаються вони на позитивному заряді й закінчуються на негативному. Щільність силових ліній на рисунку залежить від того, наскільки сильним є електричне поле: чим сильніше електричне поле, тим щільніше розташовані лінії.

Силові лінії електричного поля окремих зарядів

Силові лінії електричного поля

Силові лінії електричного поля двох протилежних зарядів

Слайд 9

Вплив електричного поля на організм людини

Від впливу зовнішніх електричних полів залежать загальне самопочуття людини, функціональний стан основних систем організму.

Вплив електричного поля на людину

Слайд 10

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест онлайн уроку «Електричне поле», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.

Тест "Електричне поле"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Електричне поле" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 11

Розв’язування задач

Задача 2 (Вправа №20, завдання 1)

На рисунку зображено лінії електричного поля між двома парами заряджених пластин. Електричне поле між якими пластинами є більш інтенсивним? Визначте знак заряду кожної пластини.

Задача. На рисунку зображено лінії електричного поля між двома парами заряджених пластин

Слайд 12

Задача 3 (Вправа №20, завдання 2)

На рисунку (2, а) зображено лінії електричних полів, створених двома різними за модулем зарядами. Для кожного випадку визначте: 1) напрямок силових ліній; 2) який заряд більший за модулем; 3) напрямок сили, що діє на позитивний заряд, розташований у точці А; 4) напрямок сили, що діє на негативний заряд, розташований у точці В.

Задача. На рисунку зображено лінії електричних полів, створених двома різними за модулем зарядами

Слайд 13

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Електричне поле», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 20, завдання 2 (рисунок 2, б), 3 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Також виконайте Експериментальні завдання 1, 2 на ст. 112 (зробити фотозвіт).

Наприклад, Завдання 24, вправа 2, 4 за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!