13.01.2021 20:16
для всіх
8912
    
  16 | 18  
 © Поліанна М

Земля – величезний конденсатор

Земля – величезний конденсатор

Блискавка являє собою електричний розряд величезної сили, який виникає між атмосферою і поверхнею Землі. Зазвичай повітря має діелектричні властивості – воно навіть використовується в якості прошарку між обкладинками конденсатора. Однак в конденсаторі можуть траплятися пробої. Це відбувається тоді, коли на обкладинках скупчився дуже великий заряд, який в якийсь момент не витримує і починає проходити через шар повітря між обкладинками.

З цієї точки зору блискавка являє собою, фактично, пробій величезного конденсатора, обкладинками якого виступають грозові хмари і поверхня Землі. В хмарах перед розрядом блискавки починає накопичуватися заряд через тертя частинок пилу і кристаликів льоду один об один. В деякий момент заряд хмари перевищує критичний і трапляється «пробій» – блискавка вдаряє в землю.

Згідно з сучасними даними, на Землі за секунду вдаряє в поверхню приблизно 45-50 блискавок. Ці природні явища можуть завдавати значної шкоди не тільки людським спорудам, а й природі, викликаючи лісові пожежі.

Властивості електричного струму такі, що він шукає найкоротший шлях до поверхні Землі, тому вдаряє в найвищу точку з усього простору. Однак вибір цієї точки багато в чому залежить від місця формування самої блискавки: розряд не буде летіти до високої точки, яка знаходиться в декількох кілометрах від нього по поверхні. Щоб передбачити, куди вдарить блискавка, необхідно точно знати місце її формування (що за допомогою сучасних технологій зробити неможливо) і розрахувати найкоротший шлях розряду до поверхні Землі.

Через такі властивості блискавки, варто бути акуратним під час грози і намагатися не стояти на високих відкритих територіях, де ви будете найвищою точкою. Іноді блискавка вбиває корів або жирафів. Людей це природне явище вбиває рідше – в США від нього помирає всього 35 чоловік в рік. Все це тому, що в грозу люди сидять по домівках. Однак блискавка може вбити навіть вдома, тому під час грози обережними потрібно бути будь де.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!