13.01.2021 15:07
для всіх
8609
    
  9 | 10  
 © Поліанна М

Аномальні властивості води

Аномальні властивості води

Вода таїть в собі багато аномалій, чудес, які вирізняють її з усіх інших речовин нашої планети.

Хімічно чиста вода має наступні характеристики:

Чиста вода позбавлена ​​смаку і запаху, прозора, але в товстому шарі має блакитний відтінок.

Найбільшу густину вода має при +4°С, при підвищенні або зниженні температури від зазначеної величини – густина зменшується, а об’єм, відповідно, збільшується.

При замерзанні (0°С) вода стрибком розширюється в об’ємі, густина льоду при цій температурі дорівнює 0, 9 г/см3, а густина води – 1 г/см3. Цим пояснюється характер промерзання водойм – починається від поверхні, а не від дна.

Температура замерзання води знижується приблизно на 1°С зі збільшенням тиску на кожні 130 атмосфер. Саме тому вода знаходиться в рідкому стані на великих глибинах океанів, де температура до -3°С.

Теплоємність води падає від 0 до + 27°С, а далі підвищується. З усіх природних тіл вода володіє найбільшою теплоємністю – 4200 Дж/(кг∙°С). Теплоємність льоду вдвічі нижче (2100 Дж/(кг∙°С)), ніж води, а теплоємність водяної пари від’ємна.

Питома теплота плавлення води надзвичайно висока, вона дорівнює 3, 4∙105 Дж/кг (вода при 0°С і лід при 0°С відрізняються один від одного за змістом прихованої енергії на 3, 4∙105 Дж/кг), а теплота пароутворення – 2, 3∙106 Дж/кг (при 100°С). Більшість речовин на планеті Земля набагато легше розплавити та випарувати.

Незвичайно висока діелектрична проникність води – 80.

Показник заломлення води 1, 33.

Наявність у воді розчинених речовин знижує температуру її замерзання. Підвищення або зниження барометричного тиску також відповідно підвищує або знижує температуру кипіння води. Так, при тиску 760 мм рт. ст. температура кипіння води дорівнює 100°C; при зниженні тиску, наприклад, в горах, температура кипіння води сильно знижується. Ця властивість води використовується при визначенні висот.

Як вже зазначалося вище, вода може переходити в пароподібний стан при будь-якій температурі, навіть нижче нуля, тобто випаровуватися може не тільки рідка вода, а й сніг і лід. Різниця полягає в тому, що при температурі нижче 100°С вода випаровується тільки в тому випадку, якщо навколишнє середовище не перебуває в стані насиченої пари, тобто відносна вологість повітря менше 100%. При температурі 100°С (або вище, при більшому, ніж нормальний, атмосферному тиску) вода переходить в пароподібний стан незалежно від ступеня вологості повітря.

Вода цікава, про неї варто дізнаватися більше й більше, адже вона оточує нас скрізь і завжди, та навіть ми складаємо на 75% з цієї чудесної речовини.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!