29.01.2021 18:23
для всіх
1775
    
  4 | 4  
 © Поліанна М

Дія ультрафіолетового випромінювання на організм людини

Дія ультрафіолетового випромінювання на організм людини

Без яскравих і теплих сонячних променів ніколи б не закінчилася зима, рослини засохли, а ми, ймовірно, провели б відведені нам дні в стані депресії і анабіозу. Сонце – джерело життя на землі і це аж ніяк не перебільшення. Однак надмірна дія ультрафіолету не менш небезпечне, ніж його повна відсутність.

Світла сторона сонця

Сонячне світло активізує синтез серотоніну в організмі. Цей гормон покращує настрій, дає прилив сил і бадьорості, допомагає нам залишатися активними і емоційно врівноваженими. Коли рівень серотоніну низький, висока ймовірність розвитку депресії, в тому числі так званого сезонного афективного розладу, причиною якого може стати як раз дефіцит сонця.

Вплив сонячних променів стимулює шкіру виробляти вітамін D, який відіграє велику роль у здоров`ї кісток. Всі ми знаємо, що тендітні кістки, підвищений ризик переломів, розвиток таких патологій, як рахіт і остеопороз, багато в чому обумовлені нестачею кальцію. Тим часом кальцій ефективно засвоюється організмом тільки в присутності вітаміну D.

Є думка, що для правильного синтезу вітаміну D необхідно хоча б двічі на тиждень приймати сонячні ванни тривалістю близько півгодини. Однак при високому ризику розвитку раку шкіри і дефіциті вітаміну D справжнє сонце, ймовірно, доведеться замінити вітамінними добавками.

Незважаючи на те що надлишок сонячного світла може сприяти розвитку раку шкіри, помірна кількість сонячного світла має профілактичні властивості при інших видах онкологічних новоутворень. Так, є наукові дані, що у жителів сонячних регіонів менша ймовірність розвитку лімфоми Ходжкіна, раку простати, онкології товстої кишки, яєчників, підшлункової залози.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров`я, сонце може надавати сприятливий вплив на прояви деяких шкірних захворювань. Наприклад, вплив ультрафіолетового випромінювання включають в схему комплексної терапії псоріазу, екземи, жовтяниці, вугрової висипки. Також більшість пацієнтів з атопічним дерматитом відзначають значне поліпшення стану в літній період, коли не бракує сонячного світла. До слова, до доведеним методам лікування атопічного дерматиту відносять метод фотолікування, коли імунні механізми шкіри піддаються впливу ультрафіолету з певною довжиною хвилі.

Темна сторона сонця

Надмірний вплив ультрафіолету надає небажаний ефект на нашу шкіру. Так, зловживання засмагою, як на відкритому повітрі, так і в соляріях, знижує еластичність дерми, призводить до зневоднення, сухості, появи пігментних плям.

Одним з проявів фотостаріння шкіри може бути розвиток так званого актинічного (сонячного) кератозу. Ці шорсткі плями з червоним відтінком і грубою текстурою найчастіше з`являються на ділянках тіла, найбільш схильних до впливу сонця: голові, обличчі, руках, передпліччях, шиї. Якщо ви помітите у себе щось подібне, поговоріть з лікарем. Незважаючи на відносну нешкідливість, актинічний кератоз з часом може трансформуватися в рак шкіри.

За даними ВООЗ, приблизно 18 мільйонів чоловік у всьому світі втрачають зір через катаракти. У той же час в 5% випадків розвиток катаракти викликано впливом ультрафіолету. Підвищена інсоляція пошкоджує сітківку ока і призводить до порушень зору, при яких може знадобитися хірургічне лікування. Крім того, ультрафіолет збільшує ризик новоутворень на тонкій і чутливій шкірі навколо очей.

Щоб зберегти здоров`я очей, важливо захищати їх від впливу ультрафіолету і носити сонцезахисні окуляри. Це правило справедливо для людей будь-якого віку, включаючи маленьких дітей.

Зазвичай ми звикли чути зворотне: сонце корисне для здоров`я та імунітету. Однак надлишок ультрафіолету насправді перешкоджає імунним реакціям в організмі, а значить знижує шанси відбити атаку патогенних загарбників.

Сонячні опіки завдають шкоди лейкоцитам – головним «солдатам» імунної системи, які блокують патогенні мікроорганізми і не дають їм розмножуватися. Пошкодження від ультрафіолету паралізують роботу лейкоцитів приблизно на добу. Відповідно, тривалі і неконтрольовані періоди ультрафіолетового впливу ніяк не можуть надавати оздоровчий ефект, а навпаки – чреваті тривалим пошкодженням імунної системи.

Рак шкіри – найвідоміший і найбільш негативний результат, до якого може привести надлишок сонця. Такі новоутворення є найбільш поширеним видом раку. З радіоактивним ультрафіолетовим випромінюванням сонця або штучного освітлення в соляріях асоційоване до 90% випадків злоякісних новоутворень шкіри.

Незахищена шкіра отримує пошкодження всього за 15 хвилин, а загар і сонячні опіки означають, що ДНК вашої шкіри була змінена. Згодом ці мутації можуть привести до злоякісного новоутворення.

Тому яким би прихильником сонця ви не були, вирушаючи на зустріч чи прогулянку, завжди використовуйте спеціальний крем з потрібним ступенем захисту від ультрафіолетового випромінювання.


PlayДія ультрафіолетового випромінювання на організм людини


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!