12.05.2020 21:30
для всіх
1623
    
  - | -  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Ланцюгова реакція поділу ядер Урану. Термоядерні реакції

Ланцюгова реакція поділу ядер Урану. Термоядерні реакції 11 клас

Мета онлайн уроку: продовжити формувати знання під час дистанційного навчання про ланцюгові ядерні реакції та термоядерні реакції; формувати знання про умови проходження цих реакцій, технологічні особливості побудови ядерного реактора, розвиток атомної енергетики в Україні

Відкриття ядерної реакції просунуло людство до межі винищення не більше, ніж відкриття сірників.
А. Ейнштейн

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Перед початком вивчення теми, треба пригадати «дефект мас», «енергію зв’язку» та «радіоактивні розпади». Для цього можете переглянути відповідні онлайн уроки «Енергія зв’язку» та «Радіоактивність».

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Ланцюгова ядерна реакція поділу ядер Урану. Термоядерні реакції»

Опрацьовуємо дистанційно параграф §42 «Ланцюгова реакція поділу ядер Урану. Термоядерні реакції» за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий» та записуємо головне. Розпочніть з пояснювального відео по темі.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Поглинення нейтрона ядром Урану може спричинити розпад ядра. Ця реакція супроводжується звільненням нейтронів, які містяться в ядрі, а ті, у свою чергу, можуть спричинити поділ інших ядер Урану — відбуватиметься ланцюгова ядерна реакція, яка супроводжується виділенням енергії.

Ланцюгова ядерна реакція

Слайд 4

Ядерний реактор — пристрій, призначений для здійснення керованої ланцюгової реакції поділу, яка завжди супроводжується виділенням енергії.

Ядерний реактор

Принцип роботи атомної електростанції

Слайд 5

Реакцію злиття легких ядер у важчі ядра, яка відбувається за дуже високих температур (понад 107 °С) і супроводжується виділенням енергії, називають термоядерним синтезом.

Термоядерний синтез

Слайд 6

Зараз в Україні працюють чотири атомні електростанції (Запорізька, Рівненська, Южно-Українська, Хмельницька) загальною потужністю 13835 МВт, що забезпечує понад половину потреб України в електроенергії.

Запорізька АЕС — найбільша атомна електростанція Європи, на ній працює 6 атомних енергоблоків.

Запорізька АЕС

Рівненська АЕС має 4 атомні енергоблоки.

Рівненська АЕС

Южно-Українська АЕС має 3 атомні енергоблоки.

Южно-Українська АЕС

Хмельницька АЕС має 2 атомні енергоблоки.

Хмельницька АЕС

Слайд 7

Закріплення набутих знань

Пройти інтерактивний тест онлайн уроку, котрий побудований на основі контрольних запитань з підручника фізики 11 класу.

Тест "Ланцюгова ядерна реакція поділу ядер Урану. Термоядерні реакції"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Ланцюгова реакція поділу ядер Урану. Термоядерні реакції" під час дистанційного навчання.

Слайд 8

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Ланцюгова реакція поділу ядер Урану. Термоядерні реакції», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 42, завдання 2, 3 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».



2020 р.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!