03.02.2021 20:48
для всіх
3835
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Фізичні характеристики Сонця. Будова Сонця та джерела його енергії

Фізичні характеристики Сонця. Будова Сонця та джерела його енергії 11 клас

Мета онлайн уроку: ознайомити учнів під час очного або дистанційного навчання із будовою Сонця та джерелами його енергії; розглянути фізичні характеристики Сонця

Той, у кого в душі світить сонце, буде бачити сонце навіть у похмурий день.
Конфуцій

Слайд 1

Активізація пізнавальної діяльності учнів. Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдемо інтерактивний тест онлайн уроку «Дослідження тіл Сонячної системи за допомогою космічних апаратів. Гіпотези і теорії формування Сонячної системи», щоб пригадати та остаточно закріпити пройдений матеріал.

Тест "Дослідження тіл Сонячної системи за допомогою космічних апаратів. Гіпотези і теорії формування Сонячної системи"

Контрольні запитання до онлайн уроку з астрономії "Дослідження тіл Сонячної системи за допомогою космічних апаратів. Гіпотези і теорії формування Сонячної системи" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Фізичні характеристики Сонця. Будова Сонця та джерела його енергії»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Фізичні характеристики Сонця. Будова Сонця та джерела його енергії», §4.1 на ст. 67-69 за підручником «Астрономія 11 клас, М. П. Пришляк». Пишемо конспект.

Розпочати урок, особливо при дистанційному навчанні, варто з перегляду пізнавального відео про Сонце.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Сонце

Сонце — одна з мільярдів зір нашої Галактики, центральне світило в Сонячній системі, вік якого близько 5 млрд років.

Характеристики Сонця

Увага! В підручнику помилка, не вірно вказані в таблиці характеристик температури ядра та корони.

Слайд 4

Світність Сонця

Світність Сонця (Ls) визначає потужність його випромінювання, тобто кількість енергії, що випромінює поверхня Сонця у всіх напрямках за одиницю часу.

Світність Сонця. Формула

де R =1, 5·1011 м — відстань від Землі до Сонця; q — Сонячна стала, енергія, яку отримує 1 м2 поверхні Землі за 1 с, якщо сонячні промені падають перпендикулярно до поверхні.

Слайд 5

Будова Сонця

Будова Сонця

Ядро — центральні області Сонця, де протікають термоядерні реакції.

Зона радіації — зона, де енергія переноситься шляхом перевипромінювання окремих квантів.

Конвективна зона — зона, де здійснюється передача енергії шляхом перемішування — більш гарячі комірки спливають угору, а холодні опускаються донизу.

Проскрольте таблицю вліво →

Атмосфера Сонця

Фотосфера

Хромосфера

Сонячна корона


Фотосфера (від грец. sphera photos — куля світла) — найглибший шар атмосфери завтовшки 200–300 км, котрий сприймається нами як поверхня Сонця з температурою 5780 К.

Фотосфера Сонця

Хромосфера (від грец. chromos sphera — кольорова сфера), шар атмосфери завтовшки 10–15 тис. км, де атомами різних речовин утворюються темні лінії поглинання у спектрі Сонця з температурами до 100000 К.

Хромосфера Сонця

Сонячна корона — зовнішній шар атмосфери Сонця з температурою мільйони градусів Кельвіна.

Сонячна корона під час затемнення

Слайд 6

На завершення два цікавих відео про Сонце.

PlayVideo YouTube

PlayVideo YouTube

Слайд 7

Закріплення набутих знань

Пройдемо інтерактивний тест онлайн уроку «Фізичні характеристики Сонця. Будова Сонця та джерела його енергії», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань, для остаточного закріплення поданого матеріалу.

Тест "Фізичні характеристики Сонця. Будова Сонця та джерела його енергії"

Контрольні запитання до онлайн уроку з астрономії "Фізичні характеристики Сонця. Будова Сонця та джерела його енергії" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 8

Домашнє завдання

Завдання до онлайн уроку «Фізичні характеристики Сонця. Будова Сонця та джерела його енергії», які вкаже ваш учитель астрономії.

Наприклад, замалюйте кольоровими олівцями або фломастерами будову Сонця та позначте назви основних областей.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!