17.02.2021 22:52
для всіх
13287
    
  6 | 7  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

ПР. Визначення діаметра Сонця за допомогою камери-обскура

ПР. Визначення діаметра Сонця за допомогою камери-обскура 11 клас

Мета онлайн уроку: навчити учнів під час очного або дистанційного навчання користуватися камерою-обскура та визначати з її допомогою діаметр Сонця

Мудрість – донька досвіду.
Леонардо да Вінчі

Слайд 1

Активізація пізнавальної діяльності учнів. Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Дізнаємось, що таке камера обскура.

Камера-обскура – це прототип фотографічного апарату з одним малим отвором (діаметром порядку 0, 3-1, 0 мм), через який на протилежну стіну проектується перевернуте зменшене зображення предметів ззовні.

Камера-обскура

З достатньою для практичного застосування точністю, діаметр отвору приймається, як 1/250 віддалі від площини отвору до площини зображення.

Даний винахід вперше був продемонстрований 7 січня 1839 р. у Парижі його автором Луї-Жаком Дагером. Хоча в V столітті до н. е. китайський філософ Мі Ті вже описував виникнення зображення на стіні затемненої кімнати. Згадував про таку камеру і Аристотель. А перший точний і повний опис камери-обскура знайдений в одній з неопублікованих праць Леонардо да Вінчі.

Камера-обскура 2

Слайд 2

Камеру-обскура дуже просто зробити власноруч. При дистанційному навчанні, кожен матиме спробу виготовити цей перший фотоапарат самостійно.

Схема виготовлення камери-обскура

Головне чітко дотримуватися кількох правил. Світло має проникати лише через отвір (до 1 мм) в передній частині камери, тому папір вибираємо цупкий (наприклад, коробка з під взуття), де всі стики щільно проклеєні непрозорим матеріалом. Сам екран виготовляємо з напівпрозорого паперу, наприклад, приклеюємо тонкий пергамент для випічки.

Камера-обскура своїми руками

Камера-обскура своїми руками. Екран

Камера-обскура своїми руками. Отвір

Слайд 3

Вивчення нового матеріалу

Опрацьовуємо очно або дистанційно практичну роботу «Визначення діаметра Сонця за допомогою камери-обскура».

В робочих зошитах запишіть тему, мету, обладнання та висновок.

Практична робота №2 «Визначення діаметра Сонця за допомогою камери-обскура».

Мета роботи: навчитися користуватися камерою-обскура та визначати з її допомогою діаметр Сонця.

Обладнання:

1. Камера-обскура.

Хід роботи

Слайд 4

1. Пригадайте основні характеристики Сонця. Запишіть потрібні для практичної роботи дані в робочий зошит:

– радіус Сонця Rꙩ=_, 

– середня відстань від Землі до нашого світила L=_.

Слайд 5

2. Виміряйте відстань від отвору до стінки-екрану камери-обскура, записавши дане значення, як відстань l=_.

Слайд 6

3. Розмістивши камеру-обскура навпроти Сонця, потрібно добитись його зображення на зворотній стінці-екрані. Виміряйте отриманий діаметр та запишіть половину даного значення, як r=_.

Камера-обскура. Дослід

Слайд 7

4. Проведіть розрахунки, користуючись поданими формулами. Обчисліть діаметр Сонця D=_.

Формула для визначення діаметра Сонця за допомогою камери-обскура

Слайд 8

Висновок:

5. Зробіть висновок на основі отриманих даних. Порівняйте отримане значення з табличним значенням діаметра Сонця (2Rꙩ).

Слайд 9

Домашнє завдання

Завдання до онлайн уроку «Визначення діаметра Сонця за допомогою камери-обскура», які вкаже ваш учитель астрономії.

Наприклад, обчисліть діаметр світної плями в камері-обскура, який дав би Місяць.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!