16.02.2021 19:34
для всіх
2704
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Тиск твердих тіл на поверхню. Сила тиску

Тиск твердих тіл на поверхню. Сила тиску 7 клас

Мета онлайн уроку: засвоєння учнями під час очного або дистанційного навчання нових знань про тиск як фізичну величину, способи збільшення та зменшення тиску твердих тіл на поверхню

Існує достатньо світла для тих, хто хоче бачити, і доволі мороку для тих, хто цього не хоче.
Блез Паскаль

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Онлайн перевірка знань

Давайте дамо відповіді на кілька питань. При дистанційному навчанні відповідаємо письмово.

Фронтальне опитування

1. Які два наслідки дії сили ми вивчили?

2. Що таке деформація?

Слайд 2

Чому мешканці Півночі для пересування по снігу використовують лижі?


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Чому мешканці Півночі для пересування по снігу використовують лижі?
  • Відгукнутись

Слайд 3

Вивчення нового матеріалу «Тиск твердих тіл на поверхню. Сила тиску»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф §22 на сторінках 150-153 за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Для зручності, нижче виділені синім кольором основні тези з матеріалу. Уважно прочитайте та запишіть їх в робочий зошит. Також запишіть та вивчіть нові формули.

При дистанційному онлайн навчанні розпочати варто з перегляду узагальнюючого відео по темі уроку.

PlayVideo YouTube

Слайд 4

Результат дії сили – деформація

Чим більша сила діє на тіло, тим більшою буде деформація.

Чим більшою є площа поверхні, на яку діє певна сила, тим меншою буде деформація.

Слайд 5

Тиск

Тиск — це фізична величина, яка характеризує результат дії сили і дорівнює відношенню сили, яка діє перпендикулярно до поверхні, до площі цієї поверхні:

Тиск. Формула

де p — тиск; F — сила тиску — сила, що діє на поверхню перпендикулярно до неї; S — площа цієї поверхні.

Одиниця тиску в СІ — паскаль (Па).

Одиниця тиску в СІ паскаль (Па)

1 Па — це тиск, який створює сила 1 Н, що діє перпендикулярно до поверхні площею 1 м2.

Проскрольте таблицю вліво →

1 гПа = 100 Па

1 кПа = 1000 Па

1 МПа = 1000000 Па

Блез Паскаль (1623–1662)

Блез Паскаль

Слайд 6

Способи збільшення та зменшення тиску

Перший спосіб: змінити силу, яка діє на поверхню певної площі. Зі збільшенням сили тиск збільшиться; зі зменшенням сили тиск зменшиться.

Спосіб 1 збільшення та зменшення тиску

Другий спосіб: змінити площу поверхні, на яку діє певна сила тиску. Для збільшення тиску площу слід зменшити (саме тому нагострюють інструменти — ножиці, ножі, шило тощо). І навпаки, для зменшення тиску площу поверхні збільшують.

Спосіб 2 збільшення та зменшення тиску

Слайд 7

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест «Тиск твердих тіл на поверхню. Сила тиску», побудований на основі контрольних запитань з підручника фізики 7 класу.

Тест "Тиск твердих тіл на поверхню. Сила тиску"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Тиск твердих тіл на поверхню. Сила тиску" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 8

Розв’язування задач

Розв’язуємо усно.

Якісні задачі

Чому трактори, які призначені працювати на болоті, мають широкі колеса чи гусениці?

Чому трактори, які призначені працювати на болоті, мають широкі колеса чи гусениці?

Слайд 9

Чому у ножах площу ріжучої частини роблять дуже малою?

Чому у ножах площу ріжучої частини роблять дуже малою?

Слайд 10

Чому мешканці Півночі використовують снігоступи?

Чому мешканці Півночі використовують снігоступи?

Слайд 11

Чому жала, дзьоби та зуби хижаків мають малу площу?

Чому жала, дзьоби та зуби хижаків мають малу площу?

Слайд 12

Чому вибираючись з ополонки (або допомагаючи іншій людині вибратися), потрібно рухатися від неї лише лежачи, максимально збільшивши площу поверхні свого тіла?

Чому вибираючись з ополонки, потрібно рухатися від неї лише лежачи, максимально збільшивши площу поверхні свого тіла?

Слайд 13

Розв’язування задач

Аналізуємо розв’язок, поданий в параграфі.

Кількісні задачі

Задача (з підручника, §22 п. 2 «Учимося розв’язувати задачі», ст. 152-153)

Порівняйте тиски, які чинять на поверхню снігу юний турист і юний лижник. Маса кожного хлопця разом зі спорядженням становить 63 кг. Площа підошви черевика туриста дорівнює приблизно 210 см2, площа лижі — приблизно 1800 см2.

Слайд 14

Домашнє завдання

Вправи та завдання до онлайн уроку «Тиск твердих тіл на поверхню. Сила тиску», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 22 (завдання 3, 4, 5) за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 21.03.2023 11:59  Росцава => © 

Тому що у лиж менший тиск ніж у ніг, і вони не провалюються під сніг

 24.03.2022 15:52  Бабицький Ілля => © 

томущо площа лиж велика і вони не вгрузають в сніг