28.02.2021 19:46
для всіх
2944
    
  - | -  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Атмосферний тиск і його вимірювання. Барометри

Атмосферний тиск і його вимірювання. Барометри 7 клас

Мета онлайн уроку: засвоєння учнями під час очного або дистанційного навчання нових знань про атмосферний тиск та барометр як прилад для його вимірювання

Чашка чаю – це чашка світу.
Сошітцу Сен XV

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Онлайн перевірка знань

Пройдіть інтерактивний тест з попереднього уроку, щоб пригадати пройдений матеріал «Гідростатичний тиск».

Тест "Гідростатичний тиск"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Гідростатичний тиск" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 2


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Спробуйте описати процес чаювання з точки зору фізики. Як ми робимо ковток чаю?
  • Відгукнутись

Слайд 3

Лишилось пройти усне коротеньке опитування.

Фронтальне опитування

1. Що таке атмосфера Землі?

2. Озвучте властивості речовини в газоподібному стані з точки зору МКТ.

Слайд 4

Вивчення нового матеріалу «Атмосферний тиск і його вимірювання. Барометри»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф §25 на сторінках 164-168 за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Для зручності, нижче виділені синім кольором основні тези з матеріалу. Уважно прочитайте та запишіть їх в робочий зошит. Також запишіть та вивчіть нові формули.

При дистанційному онлайн навчанні розпочати варто з перегляду узагальнюючого відео по темі уроку.

PlayVideo YouTube

Слайд 5

Атмосфера

Атмосфера Землі

Будова атмосфери Землі

Повітря має масу (загальна маса атмосфери Землі становить близько 5∙1018 кг). Через притягання Землі верхні шари повітряної оболонки Землі — атмосфери — тиснуть на нижні. Тиск повітря на поверхню Землі та на всі тіла поблизу неї називають атмосферним тиском.

Слайд 6

Завдяки існуванню атмосферного тиску відбувається всмоктування – підняття рідини за поршнем насоса, шприца, навіть чаю при ковтку.

Докази існування атмосферного тиску

Слайд 7

Хто довів існування атмосферного тиску?

Спочатку рух рідини під поршнем під час всмоктування пояснювалось принципом Аристотеля, що «природа боїться порожнечі».

Аристотель

Згодом Галілео Галілей зіткнувся з практичною проблемою: вода, виявляється, не піднімається в насосі вище висоти 10.3 метра. Розв’язав цю проблему його учень Торрічеллі.

Еванджелісті Торрічеллі (1608–1647)

Еванджелісті Торрічеллі

Слайд 8

Секрет «10.3 метрів» Торрічеллі відкрив завдяки заміні води на ртуть. Взявши іншу речовину, він побачив, що для неї цифра інша, а саме – 0.76 м (760 мм рт. ст.).

Модель трубки Торрічеллі

Згідно із законом Паскаля, тиск на поверхню ртуті з боку атмосфери і гідростатичний тиск стовпа ртуті в трубці є однаковими. Тобто тиск стовпа ртуті висотою 760 мм дорівнює атмосферному.

Слайд 9

Нормальний атмосферний тиск

Тиск, який створює стовп ртуті висотою 760 мм, називають нормальним атмосферним тиском:

Нормальний атмосферний тиск 760 мм рт. ст.

За одиницю атмосферного тиску прийнято один міліметр ртутного стовпа (1 мм рт. ст.).

В одиницях СІ нормальний атмосферний тиск вимірюється в паскалях (1 Па).

Нормальний атмосферний тиск 100 кПа

Позасистемна одиниця атмосферного тиску — фізична атмосфера (1 атм).

1 атм = 100 кПа

Слайд 10

Розв’язування задач

Задача (Вправа 25 (4) з підручника)

Подайте тиск 1 мм рт. ст. у паскалях.

Слайд 11

Прилади для вимірювання атмосферного тиску

Барометр — прилад для вимірювання атмосферного тиску.

Найпростіший барометр – трубка Торрічеллі.

Модель трубки Торрічеллі

Барометри-анероїди — прилади для вимірювання атмосферного тиску, які діють без допомоги рідини.

Барометр-анероїд

Будова барометра-анероїда

За допомогою барометрів можна прогнозувати зміну погоди та визначати висоту: атмосферний тиск зменшується перед негодою.

І ще одне відео по темі.

PlayVideo YouTube

Слайд 12

Альтиметри

Також атмосферний тиск зменшується із висотою.

Альтиметр — прилад для вимірювання висоти.

Альтиметр присутній в сучасних годинниках

Альтиметр завжди присутній є у літаках

Поспостерігаємо залежність тиску від висоти через симуляцію «Атмосфера Землі».

Слайд 13

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест «Атмосферний тиск і його вимірювання. Барометри», побудований на основі контрольних запитань з підручника фізики 7 класу.

Тест "Атмосферний тиск і його вимірювання. Барометри"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Атмосферний тиск і його вимірювання. Барометри" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 14

Домашнє завдання

Вправи та завдання до онлайн уроку «Атмосферний тиск і його вимірювання. Барометри», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 25 (завдання 5, 7) за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!