22.02.2021 19:23
для всіх
2739
    
  3 | 3  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Гідростатичний тиск

Гідростатичний тиск 7 клас

Мета онлайн уроку: засвоєння учнями під час очного або дистанційного навчання нових знань про гідростатичний тиск

Немає нічого більш винахідливого, ніж природа.
Цицерон

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Онлайн перевірка знань

Пройдіть інтерактивний тест з попереднього уроку, щоб пригадати пройдений матеріал «Тиск газів і рідин. Закон Паскаля».

Тест "Тиск газів і рідин. Закон Паскаля"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Тиск газів і рідин. Закон Паскаля" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 2

Розв’язування задач

Розв’язуємо письмово.

Задача 1 (Модифікована Вправа 23 (8) з підручника)

Площа малого поршня гідравлічної машини 10 см2. Відомо, що даний підйомник може підняти вантаж 500 кг, якщо до малого поршня прикладена сила 400 Н. Яка площа великого поршня?

Слайд 3

Лишилось пройти коротеньке фронтальне опитування. При дистанційному навчанні відповідаємо письмово.

Фронтальне опитування

1. За якою формулою шукаємо тиск, знаючи силу та площу поверхні, на яку дана сила діє (перпендикулярно поверхні)?

2. Як обчислити вагу?

3. Запишіть формулу визначення об’єму циліндра.

Слайд 4

Вивчення нового матеріалу «Гідростатичний тиск»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф §24 на сторінках 154-158 за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Для зручності, нижче виділені синім кольором основні тези з матеріалу. Уважно прочитайте та запишіть їх в робочий зошит. Також запишіть та вивчіть нові формули.

При дистанційному онлайн навчанні розпочати варто з перегляду узагальнюючого відео по темі уроку.

PlayVideo YouTube

Слайд 5

Унаслідок притягання до Землі рідина створює тиск на дно та стінки посудини, а також на будь-яке занурене в рідину тіло.

Тиск нерухомої рідини називають гідростатичним тиском.

Унаслідок притягання до Землі рідина створює тиск на дно та стінки посудини

Гідростатичний тиск. Формула

Гідростатичний тиск залежить тільки від густини рідини та висоти стовпа рідини в посудині.

Поспостерігаємо дослід для підтвердження цього твердження через відповідну симуляцію.

Слайд 6

У 1648 р. Блез Паскаль склянкою води розірвав бочку.

Експеримент Блеза Паскаля з гідростатичним тиском

Слайд 7

Задача про двох водолазів


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

Тиск усередині нерухомої однорідної рідини на одному рівні є однаковим. Це слідує із закону Паскаля.

Слайд 8

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест «Гідростатичний тиск», побудований на основі контрольних запитань з підручника фізики 7 класу.

Тест "Гідростатичний тиск"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Гідростатичний тиск" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 9

Розв’язування задач

Розв’язуємо усно.

Задача 2 (Вправа 24 (1) з підручника)

Тиск води на дно посудини в точці A дорівнює 200 Па (рисунок). Який тиск на дно створює вода в точці B? в точці C?

Задача. Тиск води на дно посудини в точці A дорівнює 200 Па

Слайд 10

Розв’язування задач

Розв’язуємо письмово.

Кількісні задачі

Задача 3

Аналізуємо задачу з п.3 «Учимося розв’язувати задачі» §24 на ст. 162.

На дні басейну розташований круглий отвір, закритий пробкою радіусом 5 см. Яку силу потрібно прикласти до пробки, щоб витягти її з отвору, якщо висота води в басейні дорівнює 2 м? Масою пробки та силою тертя між пробкою й отвором знехтуйте.

Задача. На дні басейну розташований круглий отвір, закритий пробкою радіусом 5 см


Слайд 11

Задача 4 (Вправа 24 (4) з підручника)

На якій глибині тиск у мастилі становить 8 кПа?

Слайд 12

Домашнє завдання

Вправи та завдання до онлайн уроку «Гідростатичний тиск», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 24 (завдання 5, 7) за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Дистанційне Навчання З ФізикиМаєте питання, пропозиції або помітили помилку? Напишіть нам та ставте лайк!
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!