21.02.2021 21:24
для всіх
2321
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Тиск газів і рідин. Закон Паскаля

Тиск газів і рідин. Закон Паскаля 7 клас

Мета онлайн уроку: засвоєння учнями під час очного або дистанційного навчання нових знань про тиски газів та рідин, причини їх виникнення та залежності; усвідомлення закону Паскаля

Ми нічого не зрозуміємо, якщо читатимемо занадто швидко чи занадто повільно.
Блез Паскаль

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Онлайн перевірка знань

Пройдіть інтерактивний тест з попереднього уроку, щоб пригадати пройдений матеріал «Тиск твердих тіл на поверхню. Сила тиску».

Тест "Тиск твердих тіл на поверхню. Сила тиску"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Тиск твердих тіл на поверхню. Сила тиску" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 2

Чому повітряна кулька збільшує свій об’єм при її надуванні?


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Чому повітряна кулька збільшує свій об’єм при її надуванні?
  • Відгукнутись

Слайд 3

Вивчення нового матеріалу «Тиск газів і рідин. Закон Паскаля»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф §23 на сторінках 154-158 за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Для зручності, нижче виділені синім кольором основні тези з матеріалу. Уважно прочитайте та запишіть їх в робочий зошит. Також запишіть та вивчіть нові формули.

При дистанційному онлайн навчанні розпочати варто з перегляду узагальнюючого відео по темі уроку.

PlayVideo YouTube

Слайд 4

Тиск у газах

Тиск у газах. Експеримент

Тиск у газах - це удари молекул газу

Гази створюють тиск на всі внутрішні поверхні посудини внаслідок численних ударів об ці поверхні частинок газу. Тиск газу зростає в разі зростання густини або температури газу і зменшується в разі зменшення густини або температури газу.

Тиск газу зростає в разі зростання густини

Слайд 5

Тиск рідини

Тиск рідини

Через плинність рідина створює тиск на дно і на бічні стінки посудини та на будь-яке тіло, занурене в цю рідину.

Блез Паскаль (1623–1662)

Блез Паскаль

Слайд 6

Закон Паскаля

Тиск, створюваний на нерухому рідину, передається рідиною однаково в усіх напрямках

Тиск, створюваний на нерухому рідину, передається рідиною однаково в усіх напрямках.

Закон Паскаля

Зручно спостерігати закон Паскаля через відповідну симуляцію.

Слайд 7

Гідравлічні машини

Гідравлічний прес

Гідравлічний прес — це найпростіша гідравлічна машина, яку використовують для створення великих сил тиску.

Гідравлічний прес 2

Сила, що діє з боку рідини на великий поршень, є більшою від сили, що діє на малий поршень, у стільки разів, у скільки разів площа великого поршня більша від площі малого:

Гідравлічний прес. Формула

Відношення F2/F1 — це виграш у силі.

Чим більше різнитимуться між собою площі поршнів, тим більший виграш у силі будемо мати.

Гідравлічний підйомник

Для спостереження принципу роботи гідравлічного підйомника відкриваємо другу симуляцію.

Слайд 8

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест «Тиск газів і рідин. Закон Паскаля», побудований на основі контрольних запитань з підручника фізики 7 класу.

Тест "Тиск газів і рідин. Закон Паскаля"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Тиск газів і рідин. Закон Паскаля" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 9

Розв’язування задач

Розв’язуємо усно.

Якісні задачі

Задача 1 (Вправа 23 (1) з підручника)

Як буде змінюватися тиск у повітряній кульці, якщо її спочатку надути, а потім міцно притиснути до твердого предмета? Чи можна передбачити, в якому місці лопне кулька?

Слайд 10

Задача 2 (Вправа 23 (2) з підручника)

Чому не можна допускати зайвого нагрівання газових балонів (навіть із газом, який не горить)?

Слайд 11

Задача 3 (Вправа 23 (3) з підручника)

Чи зміниться, а якщо зміниться, то як, тиск у шинах велосипеда, якщо ви вирішите покатати свого приятеля?

Задача. Чи зміниться, а якщо зміниться, то як, тиск у шинах велосипеда, якщо ви вирішите покатати свого приятеля?

Слайд 12

Розв’язування задач

Розв’язуємо письмово.

Кількісні задачі

Задача 4 (Вправа 23 (7) з підручника)

У циліндрі під поршнем площею 80 см2 міститься вода. Вантаж якої маси потрібно покласти на поршень, щоб тиск води на дно циліндра зріс на 2 кПа?

Слайд 13

Домашнє завдання

Вправи та завдання до онлайн уроку «Тиск газів і рідин. Закон Паскаля», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 23 (завдання 5, 6, 8) за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 21.02.2023 10:10  Мирослав => © 

Із-за утвореного тиску в середині