12.05.2021 22:06
для всіх
5073
    
  24 | 26  
 © Поліанна М

Прості механізми в сучасних технічних приладах, обладнанні

Прості механізми в сучасних технічних приладах, обладнанні

Обладнання замінюють людину або допомагають виконувати непосильну їй роботу. Важіль та похила площина – це самі прості механізми. У побуті використовується величезна кількість більш складних пристроїв, але вся їх різноманітність насправді є прототипами самих простих механізмів. Викрутка, консервний ніж, пінцет, ножиці, гайка і т. п., скрізь можна їх помітити.

Важелі

Важіль є найпростішим механізмом, який складається з рухомої поперечини, яка обертається відносно точки опори. На важіль впливають дві сили: сила опору (його вага) і тягова сила.

Сила впливу називається зусиллям, а сила, яку створює вантаж – силою опору. Залежно від місця розташування точки опори, сили опору і навантаження важелі поділяються на три типи: 1-го, 2-го та 3-го роду.

Важелі 1-го роду (ваги) – важелі, де точка опори розташовується посередині між точками прикладання та опору.

Важелі 2-го роду (тачка) має точки прикладання, що знаходяться по одну сторону від точки опору.

Важелі 3-ого роду (пінцет) мають точки прикладання, що знаходяться ближче до точки опору.

Похила площина

Похила площина другий вид простого механізму. Вона дозволяє піднімати вантаж, прикладаючи при цьому менше зусиль. Похилу площину використовують, щоб закотити вантаж вгору, оскільки так легше, ніж підняти його вертикально.

Складні механізми, обладнання

Усі складні механізми складаються з простих механізмів і залежать від їх спільної роботи. Складні механізми спрощують роботу людини. При будівництві будинків застосовують крани і бульдозери. У спеціальних секторах промисловості застосовують роботів, які своїми механічними «руками» виконують роботу замість людини, використовуючи при цьому ряд важелів та блоків. Будь-які складні механізми, як, наприклад, потяг, літак, автомобіль, пральна машинка і т. д. завжди складається з простих механізмів – важелів.

Але усі ми знаємо, що прості механізми хоч і спрощують роботу, всього лише знижують навантаження, адже ніколи не зменшують виконаної роботи, це вже роблять складні технічні пристрої.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 28.05.2023 15:19  Крістінабалмус => © 

дякуююю^^

 22.05.2023 13:56  Прокопчук Софія => © 

*Важіль та похила площина - це найпростіші механізми. В українській мові немає слова "Самі „