14.05.2021 11:15
для всіх
14771
    
  86 | 90  
 © Поліанна М

Прості механізми навколо нас

Прості механізми навколо нас

Весь наш побут наповнений допоміжними механізмами. Прості механізми, що полегшують і роблять зручніше життя людини, що дозволяють вигравати в силі або відстані, часто можуть бути простими (з однієї деталі) або складними (з кількох деталей).

Різні механізми – агрегати, друковані та штампувальні преси, двигуни складаються з декількох деталей. Вони компонуються важелями, блоками, гвинтами, колесами на осях, похилими площинами, клинами. Механічна енергія в них від одних частин до інших передається найбільш поширеними способами – ланцюгами, ременями, шестернями, зубчастими передачами.

Найбільш поширений простий механізм, що нас оточує всю, це важіль – двері, кватирки, всі дверцята на меблях, водопровідний кран, гайковий ключ. Суть його дії – чим більше важіль (точніше, його плече), тим меншу силу потрібно застосувати, і навпаки. Важелі мають широке поширення в техніці. Наприклад – важіль перемикання коробки передач в автомобілях, за допомогою довгого плеча в коробці передач він з легкістю дозволяє перемикати швидкості.

Є два різновиди «похилої площини» – це клин і гвинт. Наприклад: штопор, рух обертання якого приводить до поступального руху; клин при рубці дров, змінює напрямок діючої сили. «Клин» представляють садові та деревообробні інструменти: сокира, струг, рубанки, лопати, мотики; інструменти для обробки землі – соха, борона; інструменти для збору врожаю: граблі, коса, серп.

Блок – колесо з жолобом по колу для каната або ланцюга, його вісь закріплена до стіни або стелі. В сучасних суднам, в промисловості і на складах, в ремонтних майстернях широко використовуються блоки для підйому і переміщення вантажів.

Коловорот – два колеса, які пов`язані один з одним і обертаються навколо однієї осі, наприклад, його використовують у колодязі для витягання води. Також коловорот часто застосовувався в рудниках і шахтах.

На сучасних будівельних майданчиках застосовують підйомні крани – це дуже показовий механізм поєднання важелів, блоків та коловоротів.

Лебідка – ще одна наглядна конструкція, яка складається з декількох коловоротів з проміжними передачами в механізмі приводом. Їх широке застосування: канатні дороги, бурові установки, будівельно-монтажні і вантажно-розвантажувальні роботи. Можна наводити нескінченно прикладів простих механізмів оточуючих сучасну людину, які полегшують наше життя з давніх часів.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 29.05.2023 21:34  Світлана => © 

Дякую!

 17.05.2023 18:36  Анастасія Іваниш => © 

Я не знаююю...

 16.05.2023 19:07  Аґатто => © 

Дуже круто