12.05.2021 22:09
для всіх
11340
    
  40 | 42  
 © Поліанна М

Аристотель – видатний учений давнини

Аристотель – видатний учений давнини

Як давньогрецький вчений заклав основи природничих і гуманітарних наук?

Аристотель – універсальний розум Античності. Важко знайти область знань, якої б він не цікавився: від біології та астрономії до поезії та філософії.

Дивлячись на небо, Аристотель, як і його попередники, намагався розгадати таємницю Всесвіту. Він був прихильником геоцентричної моделі світу, вважаючи, що Земля знаходиться в центрі, а навколо неї рухаються інші планети та наше світило Сонце. За основу теорії він взяв вже існуючі концепції про сфери.

У своїй книзі, яка описує розвиток уявлень людства про космос, італійський фізик Карло Ровеллі констатує: «Незабаром хтось (можливо, Парменід, а може, Піфагор) зрозумів, що сфера – найрозумніша форма для літаючої Землі, для якої всі напрямки однакові. І Аристотель навів переконливі наукові докази, що підтверджують сферичну природу як Землі, так і небес навколо неї, де небесні тіла рухаються своїми шляхами».

Трактат «Про небо» Аристотеля на багато сотень років сформував уявлення про будову Всесвіту. Саме таку модель світобудови викладали в школі Данте та Шекспіру. Тільки Микола Коперник, підхопивши ідею Аристотеля, трансформував її, припустивши, що в центрі знаходиться все ж не Земля, а Сонце.

В основі будь-якого наукового знання лежить спостереження. І Аристотель пильно дивився не тільки на зірки. Його однаково цікавило, куди на зиму відлітають перелітні птахи і чим цвіль відрізняється від грибів.

В результаті саме він заклав основи класичної логіки, фізики, біології, етики, психології та соціології.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!