03.01.2021 13:18
для всіх
9359
    
  33 | 33  
 © Поліанна М

Електросмог навколо нас

Електросмог навколо нас

Електромагнітне поле відноситься до принципово нового виду забруднення оточуючого середовища, званому електромагнітне забруднення. Виражається воно в поширенні електромагнітного поля за межі відведених діапазонів – поширенню електромагнітних хвиль.

Поняття електромагнітного смогу

Електромагнітне випромінювання супроводжує людину повсюди: на вулиці, вдома, в офісі і навіть в лісі. Електромагнітний фон давно став перевищувати всі нормативи. Це явище отримало назву – електромагнітний смог.

Природа і вплив електромагнітних хвиль досі вивчаються. Першим, хто став вивчати це явища, був Джеймс Максвелл. Електромагнітне випромінювання існуює навіть у вакуумі.

Джерела випромінювання

Електромагнітні поля є скрізь, для людини вони не видимі, але наукою доведені та виявлені. Їх можна розділити на природні та штучні.

До джерел природного походження електромагнітного забруднення відносять: електрику, присутню в атмосфері; реліктове випромінювання з космосу; магнітне поле Землі.

До антропогенних типів випромінювання відносять джерела, створені в результаті прогресу. Щодо впливу електромагнітного впливу на здоров`я людини електромагнітне випромінювання класифікується за частотою хвиль і близькістю розташування до них.

До створених прогресом відносять: рентгенівські промені, напругу в розетках, радіохвилі антен мобільного зв`язку, телебачення, мікрохвилі СВЧ-печей. Хвилі виробляються генераторами: високочастотними, ультрависокочастотними і надвисокочастотними.

Різниця між природними і штучними електромагнітними полягає в частоті хвиль. Вони по-різному позначаються на нашому стані і екології в цілому.

Вплив ЕМ випромінювання на організм залежить і від розташування джерела. Він може знаходиться: всередині приміщення (внутрішнє), це: СВЧ-піч, офісна, побутова техніка; на вулиці (вуличне): ЛЕП, трансформаторні підстанції, З/Д транспорт, метро та ін. джерела; бути індивідуальним: мобільні телефони та годинник, кардіостимулятори.

Можливі наслідки електромагнітного забруднення

Електросмог і його вплив на навколишнє середовище і здоров`я людини вивчаються фахівцями різних напрямків: біохіміками, біологами, гігієністами, кардіологами та іншими профільними фахівцями.

Вплив на навколишнє середовище

Фахівцями вивчається вплив природних та штучних електромагнітних полів на біосферу Землі, зростання рослин, розвиток тварин. Виявлено, що в результаті електромагнітних забруднень зросла різко напруженість полів, розташованих поряд зі станціями передачі. Під негативним впливом електромагнітного поля відбувається зміна форми стебел, квіток, плодів рослин, уповільнення росту.

Вплив електросмогу на людину

Електромагнітний біологічний вплив на організм людини не однаковий. Інтенсивність залежить від частоти коливань, режиму генерації. Короткі хвилі генерують більше енергії, більше впливають на самопочуття людини. Частотні вікна, що знаходяться в інтервалі 0-100 Гц збігаються з ритмом роботи головного мозку, серцево-судинної системи. Це говорить про резонансний характер впливу.

Допустимий рівень електромагнітного випромінювання

Інститутом медицини праці розроблені і затверджені правила і норми, в яких визначені гранично допустимі рівні електромагнітного випромінювання. Ці правила повинні враховуватися і дотримуватися всіма органами і виробниками електроніки. У технічній документації повинна вказуватися сила магнітного поля навколо приладу. Гранично допустимі норми закріплені в відповідних таблицях.

Рейтинг небезпеки побутових приладів

Електромагнітні поля присутні навколо більшості побутових електроприладів. Безпечна межа інтенсивності становить 0, 2 мкТл. Але, оскільки від благ цивілізації сьогодні відмовитися неможливо, необхідно враховувати ці характеристики при установці електроприладів в будинку.

Рейтинг потенційно небезпечних приладів

Чавунні батареї центрального опалення. Найнебезпечніше випромінювання може створюватися знайомими з дитинства чавунними батареями. Часто спальне місце влаштовують якраз поруч в радіаторами. Це небезпечно. Сила впливу центрального опалення більша, ніж всі від всіх приладів в квартирі.

Фен. Сьогодні жертвувати красою, яку створює фен, не може жодна жінка. Але цей пристрій за хвилину випромінює в десятки разів більше, ніж телевізор або холодильник. Використовуючи фен, ми направляємо його на волосся, на шкіру голови, впливаючи безпосередньо на мозок. При цьому ми додаємо і інфрачервоне випромінювання.

Настільна лампа. Цей прилад створює нам умови комфорту, особливо, якщо він розташований біля ліжка. Хоча перевищення нормативів у лампи не високе, в 2-3 рази, але читаємо ми ввечері по кілька годин поспіль.

Холодильник. Для безпеки його краще встановити на відстані 1, 5 м від обіднього столу.

Телевізор. Шкоди від телевізора можна уникнути, встановивши його на рекомендованій відстані. При діагоналі 22 дюйми – від 1 до 2, 5 м, при широкому екрані в 50 дюймів – на відстані 5 метрів.

Смартфон. Проведені дослідження ВООЗ та інших інститутів здоров`я виявили зв`язок між використанням стільникового телефону та виникненням злоякісних пухлин, зокрема раку щитовидної залози. Росспоживнагляд оприлюднили деякі рекомендації щодо правильного і безпечного використання радіо-телефонів і пристроїв стільникового зв`язку. Найбільше випромінювання відбувається в момент набору номера, тому наближати пристрій до вуха рекомендується тільки при відповіді абонента.

СВЧ-піч. Якщо корпус пристрою без дефектів, він надійно захищає випромінювання.

Комп`ютер. Електромагнітний вплив від комп`ютера на людину доведений. Після довгих годин за технікою погіршується зір, знижується робота серцево-судинної системи, слабшає імунітет. Попередити розвиток захворювань допоможе режим роботи за комп`ютером. Перевтома виникає вже через 4 години, рекомендується робити 20 хв перерви після кожної години роботи.

Методи боротьби з забрудненнями

До основних методів боротьби з електросмогом відносяться: екранування і зниження випромінювання.

Що може зробити кожен?

Захистити себе від електромагнітних забруднень можна, для цього потрібно правильно використовувати електроприлади. У СВЧ-печі стежити за станом корпусу і ущільнювальної гумки на дверцятах. Стільникові телефони не носити близько тіла (на грудях, в кишенях), обмежувати розмови в часі до 3-4 хв. Комп`ютери з променевою трубкою найбільш небезпечні і найбільше випромінюють. Такі монітори варто замінити на безпечні сучасні екрани.

Електромагнітне забруднення можна попередити, якщо дотримуватися деяким простим рекомендаціям: вимикати прилади з мережі, розташовувати їх, якомога далі, чергувати відпочинок і роботу з електротехнікою.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 18.05.2023 17:30  ... => ©