26.05.2021 18:02
для всіх
5288
    
  19 | 21  
 © Поліанна М

Застосування випаровування і конденсації в техніці

Застосування випаровування і конденсації в техніці

З побутом зовсім все просто: ми сушимо речі, готуємо їжу, купуємо зволожувачі повітря або розмазуємо розлиту воду по підлозі. Скрізь ми стикаємося з випаровуванням та конденсацією, адже ці процеси відбуваються постійно, якщо присутня рідина.

У випадку з промисловістю для нас все не так очевидно. Але промислова техніка, яка працює на основі випаровування, розробляється за схожою схемою: в ній завжди максимально збільшена площа поверхні рідини, щоб випаровування йшло інтенсивніше. Процес випаровування в техніці ми можемо спостерігати користуючись праскою чи відпарювачем, сушкою для фруктів та овочів, тостером та практично будь-якою технікою, яка може щось нагріти.

Аналогічно щоденно стикаємося і з конденсацією, наприклад, в кондиціонерах та холодильниках, де присутній так званий конденсатор. Саме завдяки конденсації і відбувається віддача теплоти ззовні холодильника чи з вуличного блоку кондиціонера. При випаровуванні у робочому газі вивільняється тепло, яке перед цим, під час випаровування, рідина ввібрала всередині приміщення чи морозильника. Саме випаровування та конденсація дозволили створити холодильні машини, які щоденно користуємося.

Є й інші пристрої, які працюють по законам фізики, які пов’язані з випаровуванням і конденсацією, наприклад, очисні системи. Адже важкі елементи не випаровуються, а значить брудну воду таким чином легко зробити чистою. Згадаємо той же дощ з дистильованої води, який утворюється внаслідок випаровування брудних калюж. Тут все відбувається аналогічно. І багато очисних споруд працює саме за таким принципом.


PlayЗастосування випаровування і конденсації в техніці


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!