29.05.2021 18:04
для всіх
2406
    
  8 | 8  
 © Дано:

Вправа № 6

8 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 6 за підручником фізика 8 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відповіді та відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5) допоможуть перевірити, чи правильно було виконане домашнє завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, подані розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 6 до §6 «Конвекція»

1. Чому язики полум’я підіймаються?

Відповідь:

Язики полум’я підіймаються внаслідок конвекції. Це ж гаряче повітря, а значить його рухає вгору Архімедова сила.


2. Чому влітку вода в річці на глибині холодніша, ніж на поверхні?

Відповідь:

Тепла вода легша за холодну, тому вона підіймається в верхні шари водойм внаслідок явища конвекції.


3. Де краще розмістити посудину з водою, щоб швидше її нагріти: над нагрівником, під нагрівником чи збоку від нього? Де краще розмістити балон із водою, щоб швидше охолодити в ньому воду за допомогою льоду: на льоду, під льодом чи поряд із ним? Відповіді аргументуйте.

Відповідь:

Над нагрівником найкраще розміщати посудину для нагрівання, адже гаряче повітря, що нагрілось від нагрівника, завжди підіймається вгору. А ось для охолодження, навпаки, краще розмістити балон з водою під льодом, адже знизу завжди найхолодніше.


4. Чому не падають хмари?

Відповідь:

Хмари утримуються потоками теплого повітря, що підіймається внаслідок конвекції.


5. Скористайтеся додатковими джерелами інформації та дізнайтеся, чому град зазвичай випадає влітку, спекотного дня.

Відповідь:

Влітку, за рахунок палючого Сонця, дуже сильно прогрівається земля, що призводить до активної конвекції. Тому хмари можуть підніматися на великі висоти, де краплинки води одразу замерзають. Далі, внаслідок падіння з великої висоти, маленькі новоутворені крижинки стикаються мільйони разів з іншими краплинами з нижчих хмар, приморожуючи їх до себе. Десятки, а іноді сотні мільйонів зіткнень з новими й новими краплинами формують град. Поки крапля долітає до Землі, градинки встигають набрати великого об’єму. В холодну пору конвективні потоки не такі швидкі, тому град не утворюється.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 22.09.2023 11:32  Даша => ©