29.05.2021 17:00
для всіх
2082
    
  8 | 8  
 © Дано:

Вправа № 5

8 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 5 за підручником фізика 8 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відповіді та відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5, 6) допоможуть перевірити, чи правильно було виконане домашнє завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, подані розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 5 до §5 «Теплопровідність»

1. Чому з точки зору фізики вираз «шуба гріє» є неправильним?

Відповідь:

Шуба не гріє, вона лише не дає протікати стрімко явищу теплопровідності, тобто утримує тепло тіла.


2. Чому подвійні рами у вікнах сприяють кращій теплоізоляції?

Відповідь:

Тому що між рамами знаходиться повітря, яке є прекрасним теплоізолятором, адже гази погано проводять тепло.


3. Чому під соломою сніг довго не тане?

Відповідь:

В соломинках та між соломинками знаходиться повітря, а гази погано проводять тепло.


4. Чому безсніжними зимами озимина потерпає від морозів?

Відповідь:

Тому що сніг є гарним теплоізолятором, він погано проводить тепло.


5. За кімнатної температури металеві речі на дотик здаються холоднішими, ніж дерев’яні. Чому? За якої умови металеві предмети здаватимуться на дотик теплішими, ніж дерев’яні? однаковими з ними за температурою?

Відповідь:

Метал краще проводить тепло, ніж дерево. Врахувавши, що предмети знаходяться в тепловій рівновазі з повітрям кімнати, то температура предметів нижча за тіло людини, тому холодне залізо швидше забирає від руки тепло. Тому воно здається холоднішим.

Щоб предмети здавалися теплішими, потрібно температуру кімнати зробити вищою за температуру людського тіла.

Встановивши температуру кімнати на рівні 36.6⁰С, тобто рівною температури тіла, ми не відчуємо ні холод від них, ні тепло.


6. Повітряна куля перебуває на певній висоті. Як поводитиметься куля, якщо температуру повітря всередині кулі збільшити? зменшити?

Відповідь:

При нагріванні кулі збільшиться тиск у ній, отже й об’єм, що приведе до зменшення густини, а значить збільшиться Архімедова сила, яка діє на неї. Кулька підніметься вгору.

При зменшенні температури все буде навпаки, кулька почне опускатися.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!