08.06.2021 19:27
для всіх
12136
    
  17 | 17  
 © Дано:

Вправа № 10

9 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 10 з підручника фізика 9 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) допоможуть перевірити правильність виконання домашнього завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 10 до §10 «Світловий промінь і світловий пучок. Закон прямолінійного поширення світла. Сонячне та місячне затемнення»

1. Око спостерігача розташоване перед щілиною в точці А (рисунок). Знайдіть побудовою, яку частину дерева бачить спостерігач. У який точці він бачитиме дерево повністю?

PlayVideo YouTube

2. М’яч освітлюється двома точковими джерелами світла S1 і S2 (рисунок) Виконайте рисунок у зошиті, зобразіть тінь і півтінь, які відкидає м’яч на екран.

PlayVideo YouTube

3. Під час сонячного затемнення на поверхні Землі утворюються тінь і півтінь Місяця (рис. 3, а). На рис. 3, б–г наведено фотографії цього затемнення, зроблені з різних точок Землі. Яку фотографію зроблено в точці 1? у точці 2? у точці 3?

Рисунок до Вправи № 10 (3),  9 кл

Відповідь:

В точці 1 зроблене фото г (повне затемнення).

В точці 2 зроблене фото в (часткове затемнення).

В точці 1 зроблене фото б (часткове затемнення).


4. Електрична лампа, що має форму кулі діаметром 6 см, розташована на відстані 1 м від екрана. Визначте, на якій найменшій відстані від екрана слід розмістити тенісну кульку діаметром 40 мм, щоб вона не відкидала тінь на екран, а давала тільки півтінь.

PlayVideo YouTube

5. Чому літак, що летить на великій висоті, не утворює тіні навіть сонячного дня? Поясніть свою відповідь, виконавши відповідний рисунок.

Відповідь:

Літак маленький, Сонце протяжне джерело випромінювання, а відстань від Землі до літака – велика, тому він може кидати лише півтінь, яка зазвичай непомітна.


6. Космонавт, перебуваючи на Місяці, спостерігає Землю. Що побачить космонавт у той момент, коли на Землі буде повне місячне затемнення? часткове затемнення Місяця?

Відповідь:

При повному місячному затемненні космонавт побачить, як Земля закриває Сонце і настає ніч, тобто спостерігатиме повне сонячне затемнення.

При частковому затемненні Земля частково закриватиме Сонце, тому космонавт спостерігатиме часткове сонячне затемнення.


7. Поміркуйте, чому місячне затемнення ми спостерігаємо частіше, ніж сонячне, адже за рік їхня кількість майже однакова.

Відповідь:

Сонце лишає лише маленьку цятку тіні, тому спостерігати його можуть на обмеженій невеликій площі планети. А ось при місячному затемненні Місяць закриває одразу всю півкулю.


8. Пряму алею парку освітлює електричний ліхтар. Запропонуйте спосіб оцінити, на який висоті висить ліхтар, без приладів для вимірювання довжини. Підказка: ви самі перебуваєте на цій алеї та знаєте свій зріст.

Відповідь:

Якщо стати під ліхтарем так, щоб тінь від людини сходилася з тінню від ліхтаря, то ми матимемо подібні трикутники, де одна пара катетів, це висота ліхтаря та висота людини, а друга – довжина тіні від ліхтаря та довжина тіні від людини. Лишається виміряти тіні, наприклад, кроками, та створити пропорцію, розв’язавши її. Подібна задача подана в цьому ж параграфі.


9. На рисунку зображено прямокутний трикутник. Катет а дорівнює 5 см, кут a — 30°. Визначте довжини гіпотенузи та другого катета трикутника. Розв’яжіть задачу двома способами.

PlayVideo YouTube

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!