02.06.2021 15:18
для всіх
8237
    
  11 | 11  
 © Дано:

Вправа № 9

9 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 9 з підручника фізика 9 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5) допоможуть перевірити правильність виконання домашнього завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 9 до §9 «Світлові явища. Джерела та приймачі світла. Швидкість поширення світла»

1. Установіть відповідність між джерелом світла (див. рисунок) і його видом.

А природне теплове

В штучне теплове

Б природне люмінесцентне

Г штучне люмінесцентне

Відповідь:

1. Телефон – Г штучне люмінесцентне;

2. Факел – В штучне теплове

3. Світлячок – Б природне люмінесцентне


2. Для кожного рядка визначте «зайве» слово або словосполучення.

а) полум’я свічки, Сонце, зоря, Місяць, світлодіодна лампа;

б) екран увімкненого комп’ютера, блискавка, лампа розжарення, факел;

в) лампа денного світла, полум’я газового пальника, багаття, радіолярія.

Відповідь:

а) полум’я свічки, Сонце, зоря, Місяць, світлодіодна лампа; (Місяць не є джерелом світла, він лише відбиває сонячне випромінювання)

б) екран увімкненого комп’ютера, блискавка, лампа розжарення, факел; (блискавка є природним джерелом світла, на відміну від всіх інших – штучних джерел)

в) лампа денного світла, полум’я газового пальника, багаття, радіолярія. (радіолярія є природним джерелом світла)


3. За який приблизно час світло проходить відстань від Сонця до Землі — 150 млн км?

PlayVideo YouTube

4. У яких із зазначених випадків Сонце можна вважати точковим джерелом світла?

а) спостереження сонячного затемнення;

б) спостереження Сонця з космічного корабля, який летить за межами Сонячної системи;

в) визначення часу за допомогою сонячного годинника.

Відповідь:

б) та в) правильні відповіді. Відповідь «а» не підходить, в даному випадку Сонце є протяжним джерелом світла.


5. Однією з одиниць довжини, яку застосовують в астрономії, є світловий рік. Скільки метрів становить світловий рік, якщо він дорівнює відстані, яку долає за один рік світло у вакуумі?

PlayVideo YouTube

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!