09.06.2021 12:30
для всіх
5080
    
  5 | 5  
 © Дано:

Вправа № 3

PlayВправа № 3

11 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 3 за підручником фізика 11 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відповіді та відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5) допоможуть перевірити, чи правильно було виконане домашнє завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, подані розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 3 до §3 «Робота і потужність електричного струму. Закон Джоуля–Ленца»

1. Дві лампи з’єднані паралельно і підключені до джерела струму, напруга на виході якого становить 220 В. Фактична потужність ламп — 6 і 10 Вт. Визначте: а) опір кожної лампи; б) силу струму в лампах; в) енергію, яку разом споживають лампи за 2 години.

PlayVideo YouTube

2. Як зміниться яскравість світіння лампи розжарювання, якщо повзунок реостата пересунути ліворуч (рисунок)? Обґрунтуйте свою відповідь.

Рисунок до Вправи № 3 (2), 11 кл

Відповідь:

При пересуванні реостата ліворуч яскравість збільшиться. Це пов’язане зі зменшенням опору, а отже, згідно закону Ома, збільшиться сила струму в колі. За законом Джоуля-Ленца це призведе до збільшення кількості тепла, яка буде виділятися на лампі, тобто, вона світитиме яскравіше.


3. За даними рисунка визначте: а) опір нагрівального елемента бойлера; б) силу струму в нагрівальному елементі; в) час, за який бойлер нагріває 10 л води від 20 до 70 °С. ККД бойлера — 90 %; питома теплоємність води — 4200 Дж/(кг·°С).

Рисунок до Вправи № 3 (3), 11 кл

PlayVideo YouTube

4. Якою є сила струму в обмотці двигуна електричного підйомника, якщо платформу з вантажем загальною масою 240 кг він підіймає на висоту 6 м за 50 с? ККД підйомника — 60 %, напруга на клемах — 48 В.

PlayVideo YouTube

5. Дві електроплити, спіралі яких мають однакові опори, спочатку ввімкнули в мережу послідовно, а потім паралельно. У якому випадку електроплити споживали більшу потужність і в скільки разів?

PlayVideo YouTube


PlayВправа № 3

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!