01.02.2021 18:34
для всіх
4031
    
  4 | 4  
 © Дано:

Вправа № 30

7 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 30 з підручника фізика 7 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9) допоможуть перевірити правильність виконання домашнього завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 30 до §30 «Механічна робота. Одиниця роботи»

1. Тягар нерухомо висить на пружині. Чи виконує роботу сила пружності, яка діє на тягар? Чи виконує роботу сила тяжіння?

Відповідь:

Жодна із вказаних сил не виконує роботу, адже немає переміщення, тіло нерухоме.


2. Чи виконує роботу сила тяжіння, що діє на баскетбольний м’яч, який: а) лежить на землі? б) котиться підлогою спортивної зали? в) летить угору? г) падає? Якщо виконує, то яку — додатну чи від’ємну?

Відповідь:

а) ні, адже тіло не рухається;

б) ні, адже вектор сили тяжіння напрямлений перпендикулярно до переміщення;

в) так, від’ємну;

г) так, додатну;


3. Наведіть приклади ситуацій (не розглянуті в параграфі), коли сила, яка діє на тіло, виконує додатну роботу; виконує від’ємну роботу; не виконує роботи.

Відповідь:

Сила тяги гіроскутера, який рухається по дорозі з прискоренням, виконує додатну роботу.

Сила тертя при гальмуванні велосипеда, виконує від’ємну роботу.

Сила тяжіння, що діє на кульку, яка котиться по горизонтальній поверхні, не виконує роботу.


4. Прикладаючи горизонтальну силу 50 Н, поверхнею стола протягли з незмінною швидкістю вантаж. При цьому було виконано роботу 150 Дж. Який шлях подолав вантаж?


PlayVideo YouTube

5. Камінь масою 4 кг падає з висоти 5 м. Яка сила виконує додатну роботу під час падіння каменя? Чому дорівнює ця робота?


PlayVideo YouTube

6. Хлопчик веде велосипед, прикладаючи горизонтальну силу 40 Н. При цьому велосипед рухається рівномірно. Визначте швидкість руху велосипеда, якщо за 5 хв хлопчик виконав роботу 12 кДж.


PlayVideo YouTube

7. Під тиском газу поршень у циліндрі рівномірно пересунувся на 4 см (див. рисунок). Яку роботу виконав газ? Тиск газу в циліндрі є незмінним і становить 0, 6 МПа; площа поршня дорівнює 0, 005 м2.

Рисунок до Вправи № 30 (7)


PlayVideo YouTube

9. Яку роботу треба виконати, щоб підняти з дна на поверхню озера камінь масою 15 кг? Глибина озера становить 2 м, середня густина каменя — 3000 кг/м3. Опором води знехтуйте.


PlayVideo YouTube

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 03.04.2023 16:03  Вікторратусний => © 

Ви топ