14.06.2016 00:00
для всіх
117
    
  - | -  
 © Робота В Польщі

Робота в Польщі для жінок. Розповіді успішних українок

Історії українок, які зробили кар`єру в Польщі

Instagram Інни Грінової, керівника служби підтримки Revolut (британський стартап, який надає фінансові послуги), нагадує аккаунт мандрівника. Фотографія навпроти одного з лісабонських мостів, фотографія з пляжу в Ірландії, знімок з ринковою площі Вроцлава. На одному з фото Інна позує в традиційному костюмі з вінком на голові під час національного українського свята - Дня вишиванки.

Їй 33 роки, і у неї великий професійний досвід для такої молодої людини. В Україні вона з відзнакою закінчила шестирічну освіту на економічному факультеті Київського державного університету імені Тараса Шевченка. Уже в 14 років вона продавала косметику, в 18 років мріяла працювати в MacDonald, але після двох місяців в цій компанії прийшла до висновку, що шукає більш серйозні завдання. Будучи студенткою, по вихідним вона підробляла таємним покупцем, досліджуючи якість обслуговування клієнтів. Після закінчення навчання почала працювати в страховій сфері, а потім в банківській справі.

Паралельно з цим вона проводила дослідження в університеті, і під час проведення одного з них їй запропонували стажування в українському парламенті, в податковому комітеті. Вона не могла дозволити собі навчання в докторантурі, тому знайшла робота в державному науково-дослідному інституті митної справи. Через місяць з нею зв`язався Google.

- Вони запитали, чи не хочу я приєднатися до команди у Вроцлаві. У мене було тверде переконання, що я не хочу їхати з країни, я раніше відмовлялася від таких пропозицій. Однак на цей раз прийшла до висновку, що, можливо, зараз слушний момент, щоб ризикнути, - каже вона. - Чотири місяці по тому, після багатьох етапів і співбесід, я отримала остаточну пропозицію. Google оплатив мій переїзд, але перенесення в іншу країну стало для мене великою зміною в життя. Я почала працювати у Вроцлаві у відділі підтримки клієнтів сервісу AdWords - згадує Інна Грінова.

Вона переїхала в Польщу 1 квітня 2011 року. Пропрацювала в Google шість років, досягла посади програмного менеджера. Після звільнення вона взяла відпустку на кілька місяців, подорожувала по Південно-Східній Азії. Саме тоді вона вперше зіткнулася з сервісом Revolut, була захоплена його можливостями, але також побачила в ньому помилки, які можна було виправити. Вона зазирнула на сайт стартапу, щоб відправити їм свою заявку.

- Після повернення помітила, що на сайті компанії з`явилося оголошення про вакансії керівника служби підтримки. Все відбулося досить швидко, тому що через два тижні я вже почала працювати в новій компанії, одночасно переїхавши з Вроцлава до Кракова. На самому початку моя команда складалася з 50-60 осіб. Зараз я керую відділом, в якому працює більше 500 чоловік, і, крім головного офісу в Кракові, у нас є офіси в Порту, Вільнюсі та Лондоні. За останні два роки в Revolut мене підвищили до посади директора, зараз я зосереджена на розширенні нашої команди і відкритті нових офісів по всьому світу, - каже Грінова.

У Польщі українка почувається як вдома. «Тут дійсно багато можливостей для людей, які готові вкладати свою енергію і пристрасть в професійний розвиток», - говорить вона. І додає, що не варто обмежувати пошук роботи містом, в якому ви живете, адже переїзд в інше може обернутися безцінною життєвою пригодою.

Нова українська еміграція

У січні 2020 року Управління у справах іноземців повідомило, що на початок цього року майже 423 тисячі іноземців мали дійсний дозвіл на проживання в Польщі, а в минулому році це число збільшилося трохи більше ніж на 50 тисяч, в основному за рахунок громадян України (на 35, 6 тисячі). За оцінками відомства, в даний час існує 214, 7 тис. діючих дозволів на проживання українців. Однак в ці дані не входять особи, які тимчасово перебувають в Польщі в межах безвізового режиму або на підставі візи. Жодна польська урядова організація досі не може точно визначити, скільки українців в країні. Ці цифри спробувала оцінити в минулому році компанія Selectivv, яка спеціалізується на пошуку та аналізі даних про мобільні телефони. В результаті її розрахунків в Польщі проживає більше 1, 25 мільйона жителів України. Саме стільки осіб мають в телефону польську SIM-карту, а в самому телефоні мову інтерфейсу встановлено російську або українську і хоча б один раз в 2018 році були в Україні або міняли на SIM-карту українського оператора в той час.

Все частіше і частіше ті, хто вирішує жити в Польщі, як Грінова, руйнують міф про низькокваліфікованих робітників, що виконують роботу, яка потребує компетенцій.

- Хвиля масової міграції з України (жінок, чоловіків) почалася в 2014 році і сильно вплинула на польську економіку. Співробітники з України дбають про довгострокове працевлаштування, що підтверджують кількості заяв на отримання дозволу на проживання - каже Марія Кузенко, керівник відділу легалізації з EWL Group, яка залучає висококласних фахівців з східних ринків.

З дослідження «Українці на польському ринку праці» який проводив Центр Східноєвропейських студій Варшавського університету з метою підтримки мігрантів на ринку праці з EWL видно, що кількість людей, які переїжджають до Польщі, постійно збільшується з кожним роком - від 22% в 2018 році до 32, 7% в 2019 році опитаних українців. Основні причини: кращий рівень життя, більш висока заробітна плата, ніж в Україні, і кращий рівень освіти і навчання.

Усміхнені люди, відремонтовані дороги

ТЕТЯНА БАХЦОВА, 26-річна випускниця Університету Лазарського у Варшаві, вже закінчила Британський університет Ковентрі і Київський юридичний університет.

- Я приїхала сюди в жовтні 2016 роки після отримання ступеня бакалавра Київського університету. Я ніколи раніше не була в Польщі, у мене склалося враження, що там, як і в Києві, трохи сірувато і похмуро. Але після перших двох тижнів я почала виявляти, що Варшава зовсім інша. Люди на вулиці посміхаються, вулиці відремонтовані, місто сповнене енергії. Мені тут відразу стало добре, - згадує вона.

Бажаючи отримати більше професійної практики, вона шукала стажу. Спочатку вона потрапила в польське відділення дитячої неурядової організації Unicef. Потім було стажування в варшавському офісі однієї з найбільших міжнародних юридичних фірм, що спеціалізуються на комерційному праві - Baker McKenzie. Вона шукала можливості набратися досвіду через портал LinkedIn, її профіль зацікавив одного із співробітників юридичної фірми. Сьогодні вона молодший юрист міжнародної компанії Japan Tobacco International в її варшавському офісі. Концерн створює в Варшаві глобальний центр бізнес-послуг, співробітники якого, зокрема, займаються підтримкою і управлінням процесами всієї групи в області фінансів, маркетингу, досліджень і розробок, юридичних і нормативних питань.

- Після мого досвіду роботи в юридичній фірмі, де я займалася енергетичним правом, ця робота мені більше підходить, тут більше змінних. Готую контракти, також своїм досвідом підтримую американський ринок і Канаду, - каже Тетяна Бабцова.

У неї є талант до мов. Він знає польську, англійську, російську, українську і французьку мови.

- Як би смішно це не звучало, але саме українська мова вилітає з голови швидше за всі інші, тому що я використовую її найменше. Іноді я забуваю слова. Я сильно пов`язана з Польщею, я єдина дитина, і саме батьки частіше відвідують мене в Варшаві, ніж я їх у Києві, - каже вона.

Комфортні умови для власного бізнесу

Тетяна Яковенко теж переїхала до Варшави. Менеджер українського ресторану "У сестер", де подають традиційні українські страви. Вона переїхала п`ять років тому у віці 30 років за наполяганням власників однойменної мережі (у них в Україні п`ять ресторанів). Вона працює в компанії 16 років. Починала як бухгалтер. До переїзду в Польщу вона керувала закладами в Україні.

- Нещодавно ми відкрили другий ресторан у Варшаві.

- каже Яковенко. Тут, на місці, вона координує роботу приблизно десятка осіб в обох закладах. Вона піклується про все, від делегування завдань, через логістику замовлень до бухгалтерського обліку.

- Ще я багато часу проводжу в залі, стежу за тим, щоб гості відчували себе, як під час візиту до родичів. Ми дуже хочемо, щоб і атмосфера, і смаки були схожі на ті, що можна знайти в Україні, - каже Тетяна.

Вона вже кілька років живе в районі Варшави Охота. Спочатку було важко, мови не знала, була далеко від сім`ї. Згодом все нормалізувалося, - каже вона. - Вести бізнес в Польщі набагато простіше, ніж в Україні. Держ. офіси дотримуються термінів відправки листів та винесення рішень - говорить Тетяна.

За даними ZUS, кількість іноземців, які ведуть власний бізнес, збільшується. З 19, 4 тис. Іноземців, які ведуть власний бізнес в Польщі, лідирують громадяни України - 4, 7 тис. компаній (дані за грудень 2019 р.)

Схожість звичаїв

МОЖЛИВІСТЬ ПОЧАТКУ ВЛАСНОГО БІЗНЕСУ в Польщі використала Ірина Скоропляс, яка більше відома під псевдонім Чудак. У 2018 році вона заснувала фотостудію у Вроцлаві.

- Я працюю як будь-який підприємець, тобто 24 години на добу, - сміється Ірина. - Але я дійсно не рахую години, тому що мені подобається те, що я роблю. У мене є час для моєї сім`ї, дітей та друзів. Не думала, що все так обернеться.

Вона приїхала в Польщу з чоловіком в 2012 році, країна здалася їм близькою своїми традиціями і звичаями. Місце проживання вони шукали онлайн по фотографіях. Вибрали Вроцлав, тому що, як кажуть, їм найбільше сподобалася архітектура, рослинність і чистота міста.

- Рішення виїхати було важким, але ми хотіли бути незалежними і забезпечити майбутнє нашим дітям, яких в той час тільки планували. В Україні, ще займаючись фізкультурою, я почала працювати в спортивній школі тренером зі сноуборду. Я пропрацювала так вісім років, поки не поїхала в Польщу. Мимохідь, я допомагала чоловікові з обробкою відео, який займався зйомкою весіль. Він завжди мене вмовляв взяти камеру, - згадує Ірина.

Свій перший фотоапарат вона отримала від чоловіка після народження першої доньки, сьогодні у них двоє дітей, і вони їх виховують в купленій за власні гроші квартирі.

- Діяльність почала розвиватися дуже швидко. Досить було створити свою фан-сторінку на Facebook і виставити свої фото. Люди почали писати самі, публікувалися нові фотографії. Я працював так рік, щоб розвинути своє портфоліо, а потім спробувала отримати субсидію від уряду. Третя спроба спрацювала, і згодом я почала діяльність. Я думаю про розвиток компанії, але вже відчуваю себе реалізованою, я навіть могла б робити це безкоштовно, так це мене затягнуло - сміється Ірина.

Її роботи можна знайти в профілі в Facebook Irena Chudak Photography і на сайті chudakphotography.pl. Є серед них сесії новонароджених, вагітність, весільні сеанси, свято і бізнес. Пакет з 30 фото коштує 1, 4 тис. злотих. І таку роботу в Польщі дуже просто може виконувати будь-яка жінка з України.

З кожним роком все більше постійних дозволів на проживання

Дані Міністерства сім`ї, праці і соціальної політики показують, що кількість постійних дозволів на роботу збільшується, а імміграція змінюється з короткострокової на довгострокову. У той же час експерти Польсько-Української торгової палати та агентства з працевлаштування Foreign Personnel Service прогнозують, що в 2020 році, вперше з початку імміграційної хвилі, до Польщі приїде і влаштується на легальну роботу менше жінок та чоловіків з України, ніж в попередньому році.

Однак вплив еміграції людей з України на економіку Польщі важко переоцінити. Як показує дослідження, проведене Національним банком Польщі, праця іммігрантів сприяє підтримці високого і позитивного вкладу праці в зростання польського ВВП в 2014-2018 роках, незважаючи на скорочення внутрішніх трудових ресурсів і зниження рівня економічної активності. У звіті, що описує вплив українців на розвиток польської економіки, економісти NBP і Варшавської школи економіки підрахували, що вони працюють більше годин на тиждень, ніж поляки, але заробляють менше. Переважна більшість поляків працюють 40 годин, а українці навіть по 60 годин.

Ці слова підтверджує Петро Буяк, головний економіст і директор департаменту економічного аналізу PKO Bank Polski.

- Вплив іноземних робітників, особливо з України, сприяв економічному зростанню, макроекономічній стабільності і стримуванню інфляції протягом тривалого часу. Саме завдяки громадянам України у нас вже багато років один з найнижчих рівнів інфляції в Європі. В останні роки ми були більш конкурентоспроможними, ніж Чехія, Румунія і навіть Німеччина. Тиск на заробітну плату був обмеженим, ціни росли повільніше, ніж в решті частин нашого регіону, і у нас також було вражаюче поліпшення державних фінансів. Імміграція з України мала багатовимірний вплив. Також слід пам`ятати, що понад 600 000 українських громадян платять соціальні внески і податки в Польщі - це величезний вплив, який неможливо оцінити, і нехай він триває далі, - каже Буяк з PKO Bank Polski.

- Польща стає все більш і більш відкритою і розвиненою державою. Все більше і більше моїх друзів вирішують продовжити кар`єру або управляти компанією в Польщі, - каже Ірина Ніжинська, старший аналітик польського відділення американського інвестиційного банку Goldman Sachs. - Деякі компанії пропонують професійну менеджерську підготовку в Європі або США, готуючи до працевлаштування в польських офісах. Багато людей відразу ж приїжджають до Польщі з ідеєю для бізнесу. У минулому році був створений Infinity Club - мережевий форум для російськомовних людей, в якому підприємці можуть обмінюватися досвідом і контактами, - каже Ніжинська.

Сама вона прийняла рішення емігрувати в 2013 році. Вона хотіла почати навчання в Польщі. Має ступінь бакалавра Collegium Civitas і ступінь магістра SGH в області глобального бізнесу, фінансів та управління.

- На даному етапі я переконана, що залишуся в Польщі на довше. Менш ніж за три роки мені кілька разів вдавалося підвищитися на посаді. Завдяки роботі в Варшаві у мене з`явилася можливість змінити свій кар`єрний шлях. Компанії, в яких я працювала, надали мені велику підтримку, мовні курси і наставництво більш досвідчених людей в галузі, - говорить Ніжинська.

Марія Дубина теж задоволена своїм професійним розвитком. Вона живе в Польщі 10 років і з самого початку пов`язана з Краковом.

- У моєму випадку найголовнішим аргументом на користь еміграції було кохання. В Україні я зустріла поляка, який повернувся до Польщі після завершення проекту, - каже Дубина. - Я брала участь в підборі персоналу і отримала пропозицію про роботу в відділі кадрів Краківського філії Philip Morris International. Я кинула магістратуру в Україні і поїхала.

Я вже в Польщі почала навчання на MBA в Києві, щоб отримати ще один диплом, - додає вона.

Маня Дубина працює в IBM три роки, в даний час консультантом по оптимізації і роботизації адміністративних процесів.

- Я зустрічаюся з клієнтами в їх офісах, спостерігаю за процесами їх діяльності, а потім пропоную можливі варіанти оптимізації. Керую проектами, керую командою. Я такий диригент, який стежить за тим, щоб все було добре і вчасно, - пояснює Дубина.

Жінки з України приїжджають щоб жити, вчитися, працювати і заробляти

Разом в відкриттям німецького ринку праці в Польщі росли побоювання, що значна частина українців почне шукати роботу у наших західних сусідів (ринок праці в Німеччині для співробітників з-за меж Європейського Союзу доступний з 1 березня 2020 року). Як зазначає Анджей Кубісяк, експерт з ринку праці і менеджер Комунікаційної групи Польського економічного інституту, масових від`їздів очікувати не варто.

- Закон виявився більш суворим, ніж очікувалося. Спрощення при прийомі на роботу в Німеччині поширюється на кваліфікованих співробітників, що мають не менше двох років професійної кваліфікації, підтверджених сертифікатом, наприклад, технічних працівників, тобто інженерів і електриків, або людей, які доглядають за літніми людьми. Ці люди також повинні продемонструвати комунікативне знання мови. Побоювання, які у нас були, не виправдалися, - говорить Кубісяк.

Згідно з дослідженням, проведеним компанією Personnel Service, яка набирає співробітників з-за кордону для потреб польських компаній, українці приїжджають до Польщі не тільки заробляти - 8 з 10 хочуть поліпшити своє життя, змінивши місце роботи, місце проживання, і велика частина їх думок про відкриття в майбутньому навіть невеликого бізнесу, такого як кафе або ресторан, в Польщі. Найбільш заповзятливі, які вже займалися бізнесом, часто виїжджають з України. Замість того, щоб вкладати енергію, час і гроші в розвиток компанії у себе на батьківщині, вони часто вважають за краще залишатися в Польщі, користуючись більш високим економічним і соціальним спокоєм.

У жовтні 2019 року фахівці Кадрової служби повідомили, що кількість українців, зайнятих на посадах фахівців, збільшилася на 33 відсотки протягом року до 2, 2 тис. З іншого боку, серед офісних працівників цей стрибок склав 31 відсоток - 6, 3 тис. дозволів вони отримали в першій половині 2019 року.

- Найбільша група - це люди з вищою і незакінченою вищою освітою. Серед прибуваючих в Польщу українців чимало чоловіків, але частка жінок з кожним роком збільшується. Люди шукають роботу, відповідну їх освіті. - Варто підкреслити, що багато хто з них хороші на менеджерських та керівних посадах, - резюмувала Марія Кузенко з EWL Group, компанії, що займається набором людей для роботи, в т.ч. з України.

- Коли я приходжу додому, моя сім`я і друзі запитують, чому ми живемо в Польщі, а не в якійсь більш багатій країні. Вважаю, що в Польщі можна розвиватися, процвітати і здобути фінансову стабільність, - резюмує фотограф Ірина Скоропляс.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!