28.06.2021 22:34
для всіх
10583
    
  49 | 51  
 © Поліанна М

Генії фізичної науки ХХ століття

Генії фізичної науки ХХ століття

Нікола Тесла (1856 - 1943 рр.)

Журнал Time Нікола Тесла 1931

Нікола Тесла – всесвітньо відомий винахідник. Він народився в місті Сміляне, в Австрійській імперії. Батько вченого був священиком, тому передбачалося, що Тесла продовжить сімейну традицію і отримає духовну освіту. Однак юнак мріяв навчатися інженерній справі.

Життя все розставило по своїх місцях: Тесла важко захворів на холеру під час епідемії, і батько пообіцяв йому, що дозволить синові отримати технічну освіту, якщо той переможе хворобу. Тесла видужав і вступив до вищого технічного училища в Граці. Також він навчався в Празі на філософському факультеті.

Переїхавши в США, працював в команді винахідника Томаса Едісона, але пізніше покинув її через розбіжності (Едісон підтримував ідею використання постійного струму і відмовлявся від експериментів Тесли). Потім Тесла заснував власну компанію і трудився у ній все життя. Його часто називають людиною, який винайшов 20-е століття.

Протягом життя Нікола Тесла зробив наступне:

  • винайшов спосіб передачі електроенергії на відстані;
  • передбачив появу інтернету;
  • впровадив використання змінного струму;
  • працював над створенням радіо.

Альберт Ейнштейн (1879 - 1955 рр.)

Альберт Ейнштейн

Альберт Ейнштейн – вчений, лауреат Нобелівської премії з фізики. Він народився в місті Ульмі в Німеччині, в єврейській родині. Родичі Ейнштейна займалися торгівлею, але багато грошей це заняття не приносило.

У дитинстві Ейнштейн приділяв багато уваги релігійній освіті, але з часом зрозумів, що духовні тексти не дають відповіді на питання, що цікавлять його розум. Так почалося його захоплення наукою.

Закінчивши вище технічне училище в Цюріху, Ейнштейн став працівником патентного бюро; також він жив в США і викладав в Прінстоні.

Вчений почав активно вивчати теоретичну фізику, і зусилля виправдали себе: в 1905 - 1906 рр він опублікував свої кращі статті з науковими відкриттями.

Вчений був пацифістом, засуджував вбивства, виступав проти жорстокості нацизму. Ейнштейна засмучувало, що його розробки були використані при виготовленні ядерної зброї: він мріяв залагодити існуючі конфлікти між країнами.

Ось найбільші відкриття фізика-теоретика:

  • Ейнштейн вперше детально описав броунівський рух, довівши існування атомів і молекул;
  • відкрив загальну і спеціальну теорію відносності;
  • описав властивості гравітації.

Нільс Бор (1885 - 1962 рр.)

Нільс Бор

Нільс Бор народився в Данії, в Копенгагені. Хлопчик з дитинства цікавився наукою: його батько був відомим фізіологом і підтримував дитину.

У студентські роки молодий вчений займався гідродинамікою, а потім переключився на фізику, продемонструвавши успішний початок кар`єри.

Відправившись в Кембридж, Бор став працювати разом з Джоном Томсоном – автором моделі атома. Потім Бор намагався працювати з Ернестом Резерфордом, але не зміг – у фізиків часто виникали суперечки.

Пізніше Нільс Бор опублікував статтю «Про будову атомів і молекул», продовжуючи вивчати особливості атомів. Вчений став лауреатом Нобелівської премії з фізики.

Під час Другої світової війни Бору запропонували співпрацювати з нацистською Німеччиною. Фізик відповів відмовою.

Нільс Бор брав участь в розробці атомної бомби, але швидко зрозумів, який небезпечний винахід виявився в його руках. Він багато разів зустрічався з політиками, намагаючись переконати їх відмовитися від застосування ядерної зброї.

Досягнення фізика:

  • Нільс Бор запропонував планетарну модель будови атома;
  • досліджував коливання рідини;
  • пояснив особливості хімічних елементів таблиці Менделєєва.

Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!