07.01.2021 21:44
для всіх
8771
    
  32 | 35  
 © Поліанна М

Драма ідей: Історія атомної бомби

Драма ідей: Історія атомної бомби

29 серпня – Міжнародний день дій проти ядерних випробувань. Ця дата вибрана не випадково, саме тоді був закритий головний ядерний полігон Радянського Союзу в Казахстані, який постійно потерпав від випробувань ядерної зброї, борючись з серйозними наслідками від цього. Закриття відбулось 29 серпня 1991 року, а 2 грудня 2009 р. резолюція Генеральної Асамблеї ООН, за ініціативи Казахстану, встановила дану дату. Адже з часів відкриття можливості «розщеплення атома» відбулось вже понад 2000 випробувань (в Україні – два (1972, 1979 рр.)).

Наземний вибух першого в світі атомного пристрою був проведений 16 липня 1945 року на полігоні в Аламогордо (штат Нью-Мехіко, США), в Радянському Союзі перші ядерні лабораторні іспити пройшли через чотири роки – 29 серпня 1949 року.

Втім, неспростовні докази можливості розпаду урану на більш легкі елементи німецький вчений Отто Ган отримав ще в 1938 році.

У науковому світі відкриття розщеплення ядра розцінили як «нову епоху в історії людства». З початком Другої світової війни багато діячів науки і культури покинули фашистську Німеччину. Серед них був Альберт Ейнштейн, який, зіставивши відкриття Отто Гана і заборону на експорт урану з території Чехословаччини, написав листа президенту США Рузвельту з пропозицією про негайний початок робіт зі створення атомної бомби.

Для реалізації проєкту під кодовою назвою "Манхеттен" в регіоні Лос-Аламос, в штаті Нью-Мехіко, була створена Національна лабораторія. До розробки бомби залучили видатних фізиків XX століття, серед яких виявилося більше десяти нобелівських лауреатів. Всього в проєкті було задіяно більше 125000 людей. Ціна проєкту сягнула 2 мільярда доларів США.

О п`ятій годині тридцять хвилин ранку на полігоні в шістдесяти милях від міста Аламогордо, на південному заході Сполучених Штатів Америки, був проведений ядерний вибух. Після чого керівник проєкту Роберт Оппенгеймер сказав: "Ми виконали роботу диявола".


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 16.02.2023 23:43  Микола => © 

Дуже гарний реферат

 06.02.2023 15:00  Олександр => © 

Чудовий реферат