12.12.2019 00:00
для всіх
18826
    
  38 | 39  
 © Поліанна М

Утворення інфразвуку в океані

Утворення інфразвуку в океані

Людське вухо сприймає звуки з частотою від 16 до 18-20 тисяч коливань в секунду. Але деякі акустичні коливання можуть перебувати на межі не чутних людиною ультра- та інфразвуків. Ми не бачимо і не чуємо такі звуки, але вони істотно впливають на наші біологічні процеси. Інфразвук – це акустичні коливання з частотою нижче 16 Гц. Кити, дельфіни, кажани, коти і багато інших тварин, на відміну від людини, чують інфразвук. Ці частоти грають важливу роль в їхньому житті. З інфразвуком пов`язаний так званий феномен «голосу моря».

Інфразвук має деякі особливості. Хвилі низької частоти мають величезну проникаючу здатність завдяки малому поглинанню. У морі або океані інфразвукові хвилі не згасають на відстані аж до 1000 км від джерела їх утворення. Інфразвук погано розсіюється, тому поширюється на великі відстані практично без змін. Такі ж властивості інфразвук має і в повітрі, і на рівні землі, і під землею. Звук виверження вулкана може багаторазово обійти навколо земної кулі. Його інфразвукові сейсмічні хвилі перетинають всю товщу планети. Інфразвук не можна ізолювати. Всі звукопоглинальні матеріали абсолютно не ефективні при боротьбі з інфразвуковими хвилями. Більш того, інфразвукові коливання можуть збігатися з частотами внутрішніх органів людини. Вони здатні вплинути на їх роботу, травмувати або розірвати орган на частини. Також, інфразвук негативно впливає і на психіку людини. На думку професора Гавро, хвороби в наші дні частково породжені нечутними наднизькочастотними звуками, створюваними численними приладами, які створило людство.

Сильний вітер і морські хвилі створюють сильні інфразвукові хвилі. У 1937 році була опублікована стаття радянського академіка В. В. Шулейкіна «Голос моря». Він довів, що вітер, пролітаючи по гребенях штормових хвиль, породжує в повітрі низькочастотні інфразвукові коливання. Пізніше радянський вчений М. Андрєєв розрахував, що шторм середньої сили може створити інфразвук потужністю десятки кіловат. Під час сильного шторму на гребенях хвиль генерується звук, частота якого становить 6 герц. Ви тільки уявіть, така хвиля може розганятися до швидкості в 330 метрів за секунду! І шторм, який її породив, залишиться вмить далеко позаду. Тому потрапити під дію інфразвуковий хвилі можна під час повного штилю.

Ось чому шторм (точніше, створені ним інфразвукові хвилі) може викликати різні зміни в поведінці і психіці людини, починаючи від легкого нездужання і закінчуючи спробами до самогубства. Ступінь паніки залежить від інтенсивності інфразвукових коливань. Саме з інфразвуком зв`язується поява міфу про співаючих морських сирен. І він швидше за все винен у загибелі екіпажу дрейфуючих загадкових суден-привидів по океану. Почувши «голос моря» з високочастотними коливаннями, резонуючими з внутрішніми органами людей, такий екіпаж міг просто миттєво померти від їх розриву і кровотечі! Варто зауважити, що корабель може виявитися резонатором інфразвукових коливань. Зіткнувшись з ними в океані, його корпус може посилити їх силу і тріснути.

Нажаль, як було вже сказано, боротися з інфразвуком океану неможливо. Але, ми можемо постаратися не створювати додатковий інфразвук на суші, правильно проектуючи нові двигуни, генератори, станки, сабвуфери, тощо. А також, людство має зупини війни, адже вибухи теж формують інфразвукові коливання, котрі подібно «голосу моря» поширюється по всій планеті, завдаючи шкоди кожному її жителю.

Тест по темі інфразвукові хвилі в океані, щоб швидко запам`ятати найважливіше

Тест з фізики для учнів 9 класу


PlayУтворення інфразвуку в океані


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!