23.12.2021 10:28
для всіх
2322
    
  10 | 12  
 © Поліанна М

Використання радіолокації в астрономії

Використання радіолокації в астрономії

Усі ми вже знаємо про методи радіолокації, ехолокації, які вивчаються на уроках фізики у 9 класі. Спеціальна антена посилає електромагнітну хвилю в певному напрямку, чекає поки вона повернеться і, вимірявши час між відісланим та прийнятим сигналом, визначає відстань до об’єкта. Адже швидкість електромагнітної хвилі у повітрі усім нам відома – вона майже дорівнює швидкості світла у вакуумі. Але це лише початок, перші кроки, які були зроблені майже 100 років тому.

В астрономії радіолокація зробила справжній прорив, адже нові радіолокатори «бачили» більше, ніж звичайні телескопи. Уявіть, перші радіолокаційні системи могли розрізнити сміття на орбіті нашої планети в діаметрі до 2 мм, проектуючи їхній рух на основі радіолокаційних досліджень. Більші об’єкти, астероїди, «бачили» ще далі. До 2000 року було відкрито цим методом 187 астероїдів. При цьому не лише відкрито, але й спрогнозовано їхні орбіти та навіть досліджено поверхню. Уявіть, малі космічні об’єкти на відстані більше 8 млн. кілометрів стали видимі.

Також вчені навчилися за допомогою радіолокаторів аналізувати структуру самих космічних об’єктів. Наприклад, в 1980 році досліджено ядро комети, що раніше було не можливо. Тепер це не проблема, адже відбитий сигнал можна проаналізувати і його зміна може багато про що розказати.

Тобто, радіолокатори стали радіотелескопами, які відкрили нові межі вченим. Радіолокаційні дослідження ближнього космосу в доповненні з розвитком технологій зробили астрономію новою наукою, більш сучасною, швидкою та всевидячою. Відкриття нових планет, зірок, дослідження їх структури. Підтвердження руху галактик, розширення меж всесвіту та прогноз на світостворення. А нещодавно вчені заглянули в ядро галактики, побачили чорні дірки. Не говорячи вже про штучних інтелект, який підключили до радіотелескопів, і який за кілька останніх років зробив набагато-багато більше, ніж астрономи на звичайних оптичних телескопах за останні сотні років. Розвиток радіолокації кожне десятиліття відкриває нові двері в нові світи.


PlayВикористання радіолокації в астрономії


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!