11.05.2021 22:27
для всіх
10101
    
  43 | 46  
 © Поліанна М

Використання енергії води і вітру

Використання енергії води і вітру

В умовах постійного погіршення екологічної обстановки на планеті людство змушене шукати альтернативні джерела енергії. Все більше країн роблять вибір на їхню користь. Звичайно, перебудовувати енергетичну інфраструктуру – витратна справа, але варто розглядати цей процес як внесок в майбутнє всієї планети.

Що таке альтернативна енергія?

Енергію можна розділити на два великі класи: невідновлювальна і поновлювана. До першої категорії відноситься використання таких енергоносіїв, як нафта і кам`яне вугілля. Рано чи пізно їх запаси на планеті будуть вичерпані. До того ж, їх застосування пов`язане з викидами в атмосферу вуглекислого газу і глобальним потеплінням. Відновлювальні, або альтернативні джерела енергії – невичерпні ресурси, наприклад, вітер або сонячне світло. Їх застосування має менше «побічних ефектів», а ризик виснаження запасів відсутній повністю. В наші дні велика частина енергії виробляється за рахунок спалювання нафти і газу, а також завдяки роботі атомних електростанцій. Всі ці джерела потенційно небезпечні для навколишнього середовища. Тому затребуваною стає альтернативна енергетика, що дозволяє отримувати енергію більш екологічним способом, що завдає мінімальної шкоди навколишньому середовищу.

Енергія вітру

Вітрова енергетика – перетворення енергії рухомих повітряних мас в електрику, яке може бути використано споживачем. Підраховано, що запасів вітрової енергії в 100 разів більше, ніж енергетичних запасів всіх річок нашої планети. Основа установки для отримання енергії – вітрові генератори і вітрові млини. Особливо розвинений цей спосіб в Німеччині, Данії та Ірландії.

Основні плюси вітрової енергетики – екологічність і низька вартість одержуваної енергії. Але є і істотний мінус. Передбачити силу вітру неможливо, вона непостійна і залежить від безлічі факторів. Тому доводиться використовувати додаткові джерела отримання енергії. Є у вітрогенераторів ще одна неприємна властивість: вони можуть призвести до появи радіоперешкод. Нарешті, вітрова енергетика може потенційно впливати на клімат планети, так як вітрогенератори забирають частину кінетичної енергії рухомих повітряних мас. Однак вчені все ще не можуть визначити, наскільки вираженим може бути цей вплив і чи призведе він до позитивних або негативних наслідків.

Сила води

Основа гідроенергетики – перетворення енергії водних мас в електрику. Як приклад можна привести гідроелектростанції, які встановлюються на великих річках. Рухома вода падаючи на лопаті турбіни, обертає їх. Внаслідок обертання і виробляється електрична енергія. Будівництво ГЕС обходиться державі дуже дорого. Однак витрати швидко окуповуються, так як ціна отриманої енергії виходить порівняно низькою (наприклад, в порівнянні з атомними електростанціями).

Будувати гідроелектростанції можна тільки на річках, які ніколи не пересихають і мають швидку течію. Для зведення ГЕС необхідно облаштувати греблю, що дозволяє домогтися певного напору води.

Україна активно використовує енергію вітра та води, а ще – енергію Сонця, атомну енергетику та інші види. Наша країна дуже розвинула енергетичну галузь на всіх рівнях.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 27.05.2023 11:07  Д.поповскіи => © 

дякую за велике старання над повідомленням

 26.05.2021 21:04  Анонимус => © 

Дуже хороший сайт всім бажаю успіхів у роботі